Čitaj mi!

Psi precizni kao PCR testovi u otkrivanju zaraženih koronavirusom

Stručnjaci u Finskoj objavili su da su prvi rezultati eksperimenta s psima koji uspevaju da nanjuše zaražene koronavirusom obećavajući, a zamenik gradonačalnika Vanta istakao je da su rezultati do kojih su došli psi skoro identični rezultatima PCR testova.

Tri psa onjušila su 2.200 putnika od kada je, krajem septembra, postavljena probna kabina u hodniku kojim prolaze putnici na aerodromu Helsinki-Vantaa i otkrili virus kod 0,6 odsto putnika.

Iako će se eksperiment nastaviti do decembra, nadležni navode da su prvi rezultati uglavnom u skladu sa stopom otkrivanja virusa na PCR testovi, koji se takođe vrše među putnicima dobrovoljcima po dolasku.

„Sproveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova na aerodromu i manje od jedan odsto je bilo pozitivno“, rekao je gradonačelnik Vanta, Timo Aronkjito na konfernciji za novinae.

Kako prenosi SEEbiz, eksperimenti sprovedeni u prvom talasu pandemije pokazuju da psi mogu da otkriju kovid 19 sa skoro 100 odsto preciznosti i do pet dana pre nego PCR test.

Oko sto putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj, koje zahteva da se ljudi obrišu maramicom i daju je psu da je onjuši.

Pas se, ako je uzorak negativan, ne zadržava kod te maramice.

Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju, koji su osmislili eksperiment u saradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije „Vajs nous“ nadaju se da će njihova istraživanja podstaći vladu da finansira tu metodu i pokrene je na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

Takođe, još jedan pas, nemački ovčar Valo, je na obuci.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 29. okt 2020, 16:07) - Danka [neregistrovani]

I onda

Šta se dešava sa psom kada se on zarazi?

(četvrtak, 29. okt 2020, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

a pas....

a ko je rekao da pas ne moze da se zarazi onda ?

(četvrtak, 29. okt 2020, 11:18) - anonymous [neregistrovani]

zasto sam ponegde i samo nekoliko

Prosto je neverovatno da je toliko mali broj zemalja krnuo ovim putem, i to samo sa malim brojem pasa. Tano je da nije svaki pas podoban za ovkav "posao", ali znauci njihove sposbnosti cudno je kolko se malo oslanjamo na njihovu pomoc.. Pas koji je treniran za slicno "nanjuskavaje" neceg drgog moze, prema navodima njihovih trenera, da se "presaltjue" na koronu za oko 3 meseca. Od silnih ljubimaca i onih u azilu, zar nismo mogli imati bar stotinak ( u stvri mogo vise) ovakvih pasa koje bi korstili na raznim mestima. Mnogi tvrda da je to skupo, ali da li zaista mora da bude skupo?...steta, opet su mogli da nam pomognu....

div id="adoceanrsvdcfhklggd">