Čitaj mi!

Srpska istorija se kroz frulu svira

U etnografskom muzeju priređen je koncert pobednika Sabora frulaša Srbije „Oj Moravo“ održanog u Prislonici kod Čačka. Do sredine decembra, posetioci mogu da pogledaju i izložbu starih frula sa naših prostora.

U vremenu kada dominiraju di džejevi, autotjun i novi muzički pravci, zvuk frule vraća sećanja na pravu srpsku melodiju.

„To su izvorni, autentični arhaični instrumenti, koji se sviraju jednom posebnom tehnikom, sa jednim posebnim grlenim tonom za koji na kraju kažu zumborenje koja ima i pratnju dok svira“, kaže majstor frule Dalibor Todorović.

Od javora, bukovine, šljive ili klena. Svirale ili od novijeg vremena frule iz Užica, Despotovca, Prizrena, Dalmacije.

Svaka je stara bar 50 godina. Muzika naših tradicionalnih instrumenata prilagođavala se trenutku, a da se ti trenuci ne zaborave, upravo služe ovakvi skupovi.

„U osnovi svakog narodnog okupljanja pa i ovog u Prislonici jeste briga o korenu i stablu jednog naroda, a koren srpskog naroda nezamisliv je bez zvuka frule“, objašnjava predsednik saveta sabora frulaša Srbije Zoran Rajičić.

Do sredine decembra održaće se još dva koncerta, a na izložbi Svirale prikazano je 110 duvačkih instrumenata. Neki jednostavni bez ukrasa, a neki ukrašeni radom narodnih umetnika.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">