Читај ми!

Benksijeva verzija Moneovog remek-dela prodata za 10 miliona dolara

Benksijeva verzija remek-dela Kloda Monea prodata na aukciji u „Sotbiju“ za 10 miliona dolara posle osam minuta nadmetanja. Ovo je druga rekordna suma za koju je prodato delo ovog britanskog uličnog umetnika.

Na slici Pokaži mi Monea koja je nastala 2005. godine, Benksi je na čuvenu Moneovu sliku vodenih ljiljana iz njegovog vrta u Živerniju, dodao kolica iz samoposluge i saobraćajne čunjeve.

Na aukciji koja je održana u sredu u „Sotbiju“ u Londonu, posle samo osam minuta nadmetanja petorice zainteresovanih kupaca, slika je prodata za 10 miliona dolara, iako su aukcionari očekivali da će iznos biti duplo manji.

Inače, Benksijeva slika Donjeg doma britanskog parlamenta, Devolved Parlament, prošle godine je prodata za više od 12 miliona dolara.

Pokaži mi Monea je deo serije slika pod nazivom Sirova nafta, u kojoj Benksi pravi aluzije na kanonska dela svetskog slikarstva u kontekstu današnjeg vremena.

U ovoj seriji su se našli i Suncokreti Vinsenta van Goga, koji su u Benksijevoj verziji uveli u vazi, zatim Noćna šetnja Edvarda Hopera, na kojoj je izvornim likovima dodat i besan čovek u boksericama sa motivima američke zastave, i Merlin Monro Endija Vorhola, pretvorena u Kejt Mos.

Aleks Brančik, rukovodilac odseka za evropsku savremenu umetnost u „Sotbiju“, smatra da je ovo jedan od najboljih Benksijevih radova.

„Uvek nepredvidiv, kao glas protesta i društvenog nezadovoljstva, Benksi nas opominje zbog nepoštovanja životne sredine u korist rasipničkog konzumerizma“, kaže Brančik.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара