Читај ми!

Sve što vidi, Zoran može da pretvori u figure od plastelina

Zoran Spalević, učenik šestog razreda Osnovne škole „Heroj Radmila Šišković“ u Smederevskoj Palanci, slobodno vreme provodi praveći figure od plastelina. Do sada je napravio više od 800 figura.

Za nesvakidašni hobi, porodica Spalević, mesećno obezbedi i preko 50 kilograma plastelina. Za mladog Zorana, ne postoji oblik koji ne može da napravi, od crtanih junaka do replika poznatih građevina, pa čak i ljudske likove.

Zoran objašnjava da najpre na kompjuteru vidi neki lik i za nekoliko dana napravi figuru od plastelina, dok mu je za manje dovoljno i nekoliko minuta.

„Ja lično nisam prepoznao taj njegov talenat, dok jednog dana , kada je imao recimo 10 godina, nisam došao sa posla i video jednu skulpturu – 'Otac nosi svoje mališane'. E, od tad je počeo taj njegov rad i talenat, predanost, posvećenost. Ne mogu da opišem sa kojom željom i voljom on to radi“, kaže Zoranov otac, Željko Spalević.

Zaposleni u osnovnoj školi „Heroj Radmila Šišković“, sa ponosom ističu da su obezbedili jednake uslove i za one koje rade po izmenjenom planu i programu poput Zorana. Kako bi podržali njegov talenat, često mu obezbede plastelin, a njegovi radovi, nalaze se i na školskim izložbama.

„Prvo je počeo da pravi skulpturice iz crtanih filmova, zatim je počeo da gradi ove monumentalne forme, odnosno arhitetonske sklopove koji se jako retko viđaju. Ovo je zaista jedna divna kolekcija“, naglašava Jovana Krivokuća, nastavnik likovne kulture.

„On je radio sunčev sistem planete. On je radio zemlju od plastelina. On je radio po modelu izohipse. Tako da, gde god je moguće, on je koristio u nastavi geografije svoj talenat. Evo, tu je i Jovan Cvijić, naš najveći srpski geograf“,  navodi razredni starešina, Violeta Načković.

Zoran jednako dobro pravi i figurice od fondana, pa su njegovi radovi krasili i rođendanske torte. Planovi ovog neobičnog i talentovanog dečaka su veliki. Neskromno, ali opravdano, da bude među najboljim umetnicima sveta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво