Читај ми!

Život u gradu zamenili selom, rad na imanju kao slatki napor

Zbog kovida mnogi su počeli da razmišljaju o povratku u prirodu, trajno ili makar češćim posetama ruralnim krajevima Srbije. Ima i onih koji su i pre epidemije život u gradu zamenili seoskim, ne dozvolivši da se ugasi porodično imanje.

Milan Petrović je radni vek proveo u pravosuđu, a penziju dočekao u Tužilaštvu za ratne zločine. Na imanju koje njegovoj porodici pripada duže od dva veka, sam je proizveo sadnice šljive požegače, uz pomoć nauke i starijih sugrađana.

„Oko dvesta sadnica sejanica, ali sam uspeo da dobijem ovako kvalitetan zasad tek negde pedeset posto. Ja sam zadovoljan. Sve su sadnice zdrave, sve su se primile, dakle prijem je bio stoprocentan", kaže Petrović.

Supruga Vera, farmaceut po zanimanju, umešna je i u spremanju zaboravljenih  jela.

Voćni kolač od požegača, kaže, ima neograničen rok trajanja, mada ga unuci brzo pojedu.

„Čisto voće, malo šećera i projinog brašna. To je sve što u njemu ima. To sam ja od svojih starih, od majke naučila i oživela. I ona je već zaboravila, pita ‘kako li ono se pravi’. Ja sam zapisala, pa zato znam", kaže Vera.

Od šljiva peku i rakiju, a nasleđena se čuva u posebnom buretu u kojem je rakija,  iz 1970. godine.

Milan je uspeo da ovlada i pečenjem kalvadosa, čuvene francuske rakije. Na imanju ima tri vrste jabuka koje su potrebne za srpski „loretski kalvados".

„Proizvodi se od tri vrste jabuke. Dve su divlje, a jedna pitoma. Ta pitoma mora biti slatka, a divlje moraju biti jedna žuta, druga crvena i moraju biti opore", objasnio je Milan Petrović.

Rad na imanju je za Petroviće slatki napor. Milan je veći deo karijere nosio kravatu, ali nikada nije zaboravio kako se kosi i rade svi ostali poslovi na imanju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се