Читај ми!

Stara vodenica oživela seoski turizam u Majdanu

Turistički objekti na planinama i u srpskim selima ovog leta bili su zanimljivi domaćim gostima. Zahvaljujući vodenici staroj dva veka, Todorovići su uspeli da ožive seoski turizam i u Majdanu na obroncima Rudnika.

Između šume i potoka, okruženo jedino zelenilom i mirom, jedno parče rudničkog raja privuklo je Todoroviće. Želeli su da tu naprave vikend kuću, a kada su pronašli ostatke objekta u kome se mlelo žito pre više od dva veka, znali su da ništa nije slučajno.

„Kad smo sve to očistili, sredili, videli smo da je tu vodenica. Renovirali smo, uložili svoj trud i rad da bi to izgledalo ovako kako danas izgleda. Ostalo nam je da vratimo da radi mlin kao što je nekada radio, pomoću vode“, kaže Slobodan Todorović iz Gornjeg Milanovca.

Od urušenog mlina sačuvali su deo i dogradili kuću za odmor. Uklopili staro i moderno i od prošle godine nude je turistima koji uživaju u nesvakidašnjem ambijentu i rado slušaju predanja kraj rečice u Majdanu.

„Meni je zadovoljstvo kad oni zadovoljni napuste ovaj objekat, kada su puni utisaka, prepričavaju svojim prijateljima, rodbini, pa onda i oni dolaze – zašto samo mi da uživamo kad postoji neko drugi ko može isto tako da doživi ono što mi svakodnevno doživljavamo“, smatra Jovana Todorović.

Pravo mesto u ovom dvorištu pronašle su i očuvane brvnare iz rudničko-takovskog kraja, koje upotpunjuju idilu i podsećaju na stara vremena.

„Imamo u planu da proširimo kapacitete jer je potražnja velika. Tako da se malo orijentišemo i  da tradiciju ovog kraja dočaramo ljudima koji dolaze iz različitih delova Srbije“, dodaje Jovana.

Šetnju do izvora pitke vode, rudničkih padina ili neku drugu aktivnost Todorovići rado predlože gostima. Toplo dočekuju i one koji u prolazu očarani prizorom svrate na kratak odmor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво