Читај ми!

Mašta i spretne ruke mogu svašta, dokazuje vredni Somborac

Tridesetogodišnji Somborac Endi Vaš, pored toga što se bavi humanim radom i edukacijama u somborskom Crvenom krstu, ima talenat za pravljenje jedinstvenih lustera i lampi od odbačenih predmeta.

Stari, naizgled neupotrebljivi, drveni predmeti, ako se nađu u rukama dobrog majstora mogu da dobiju sasvim novu namenu. Za tako nešto potrebni su mašta i spretne ruke.

„Najbitnija je ta neka ideja i neka vizija šta želiš da napraviš od toga. Iako sama ta vizija nekada ne bude ispoštovana do kraja zato što počneš praviti jedno, pa usput ti se rode neke nove ideje i dobiješ na kraju neki konačan proizvod sa kojim budeš zadovoljan“, kaže Endi Vaš, iz Sombora.

Zanat je učio od oca, koji je stolar. Kao dete, dosta vremena je provodio u radionici i tako učio tehniku.

„Kada vidiš neki stari, recimo, odbačeni točak, koji bukvalno izgleda neupotrebljivo, pa kad uložiš dosta truda i rada, pa kad on zasija, to je nešto što te onako ispunjava“, dodaje kreativni Somborac.

Kao i svaki majstor, najmanje stvari je napravio za sebe i tek poneki predmet je ostao u radionici. Ljudima se sviđa ideja ovih neobičnih lustera, pa je imao porudžbinu gde je napravio kompletnu rasvetu za jednu kuću.

„Koliko puta krenem nešto raditi za sebe, pa se nekome svidi i naravno da to, kao što i samo ime stranice govori, da to i poklonim od srca zato što to nekog čini srećnim“, priznaje Endi.

Za jedan luster u proseku treba tri do sedam dana rada, ali, pre svega, vreme provedeno u radionici predstavlja odmor nakon napornog radnog dana. Neko se opušta uz knjigu, muziku, a Endi uz čekić, dleto i nove kreacije od drveta. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво