Čitaj mi!

Doktor na mlazni pogon - novo odelo koje ubrzava hitnu pomoć

Pronalazač Ričard Brauning, obavio je probni let u novom specijalnom odelu za spasioce.

Prkoseći gravitaciji, spasioci će moći da lebde iznad vode, i da pređu preko planinskih predela do tačne lokacije sa koje im je upućen poziv za pomoć - to je želja izumitelja mlaznog odela za brzo reagovanje u vanrednim situacijama. 

U slučaju da ova odela dobiju „upotrebnu dozvolu", spasioci i bolničari bi u pod blagim mlaznim naponom, savladavali teren bez teškoća i za kratko vreme dolazili do onih kojima je pomoć potrebna.

Tokom probe, Brauning je u novom odelu lebdeo iznad brežuljaka na visini od tri do šest metara, tragajući za žrtvama inscenirane nesreće.

Dve žene pronađene su za nekoliko minuta, a, kako prenosi Gardijan, za tako nešto „klasičnim spasiocima" do sada je bilo potrebno više od sata pešačenja.

Za sada, ovo odelo sa dva mlazna mikro-motora može leteti bez prekida u etapama od po pet minuta.

Brauning kaže da je u poslednje tri godine, sa svojim timom izveo više od 100 letova u posebnim odelima u 30 država kako bi reagovali u vanrednim situacijama i pružili pomoć.

„Za sada smo samo zagrebali po površini onoga za šta mislimo da tehnologija može da postigne u cilju što bržeg pružanja pomoći", rekao je Brauning, najavljujući dalje usavršavanje odela za spasioce.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">