Ljubav nije turizam već bol za binacionalne parove

Pokret #LoveIsNotTourismItalia predstavlja sve one parove koji zbog pandemije ne mogu da budu zajedno jer im to ne dozvoljavaju zakoni zemlje u kojoj se trenutno nalaze. To su parovi koji su u vezi godinama, neki od njih očekuju i dete i umesto da budu zajedno u tom iščekivanju prinuđeni su da se viđaju preko monitora. Njihova ljubav nije manja samo zato što nisu u braku.

Ljubav bi trebalo da se smatra esencijalnim razlogom koji bi dozvolio građanima koji nisu iz Evropske unije da u nju uđu zajedno sa ostalim putnicima kojima je to omogućeno poput onih koji imaju neodložne porodične obaveze, iz poslovnih ili zdravstvenih razloga, smatraju osnivači pokreta Ljubav nije turizam (Love Is Not Tourism Italia) koji na svojoj Fejsbuk stranici broje više od 1.500 članova.

„U svetu globalizacije u kome je moguće imati partnera koji nije iste nacionalnosti to je nešto što se sve češće dešava i takvih parova je jako mnogo“, rekao je portparol ovog pokreta Andrea Janoci. 

Jedan od parova koji spadaju u tzv. binacionalne parove, su i Kjara i Džoni koji su se upoznali u Veneciji 2017. godine gde je Džoni koji je iz Amerike pohađao Akademiju lepih umetnosti.

Poslednji put su se videli 25. novembra 2019. godine na aerodromu u Bostonu. Džoni je trebalo da dođe u Italiju u martu, ali brzina kojom se situacija sa kovidom pogoršavala u ovoj zemlji, blokirala je putovanja i oni od tada ne mogu da se sretnu.

Osobe u vezama koje ne podrazumevaju da taj par živi zajedno iako žive u istom gradu nisu u Italiji mogli da se vide dva meseca, oni van svog regiona prebivališta su se sreli tek nakon trećeg juna, oni koji imaju prebivalište u zoni šengena tek skoro su mogli da se sretnu, dok Italijani koji imaju vezu sa zemljama koje ne pripadaju ovim zonama još uvek ne mogu da zagrle svoje partnere.

Kjara je izjavila da njihov život ne može da se nastavi na ovaj način – ne mogu da prave bilo kakve planove za budućnost jer ne mogu da se vide i nije izvesno da će se to uskoro desiti.

„Onaj isti osećaj nemoći i anksioznosti koji smo imali kada je u Italiji buktala epidemije mi koji smo deo tzv. binacionalnih parova imamo i sada. Ne znati kada ćemo moći ponovo da se zagrlimo je bolno. Mi nismo turisti. Mi samo želimo da ponovo vidimo naše partnere poštujući sve sigurnosne mere. Spremni smo na sve: testove, karantin, bilo šta što se od nas bude tražilo“, rekla je Kjara. 

Ekvador i Italija predaleko zbog koronavirusa

Poput Kjare i Džona, sličnu priču dele Laura i njen partner iz Ekvadora. Oni su se upoznali 2018. godine, planirali su da se venčaju ove godine, Laura je zatrudnela na početku godine i lekari su joj savetovali da ne kreće na put u prvom tromesečju međutim nakon toga je izbila pandemija i ovaj par je ostao blokiran, svako na svom kontinentu.

Laurin suprug je uspeo da uđe u Italiju pre samo par dana i da ipak dočeka svoju ćerkicu Izabel kod kuće.

Rusija dozvoljava putovanja samo iz poslovnih razloga koji su neodložni, ne bi li se ponovo ujedinili članovi familija, te iz zdravstvenih razloga. Ali su granice zatvorene za turizam.

Tako Federiko već mesecima ne može da vidi Irinu koja živi u Moskvi i kaže: „Mi nismo turisti, ali pošto nismo u braku nije nam dozvoljeno da se vidimo. Poslednji put smo se videli krajem februara“.

Na sajtu pokreta pozivaju sve binacionalne parove da podignu glas za svoja prava i napokon se ujedinje sa partnerima koje odavno nisu videli zbog epidemije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво