Читај ми!

Kakvi eksponati se mogu smestiti u Muzej sreće

Danci su u raznim anketama najčešće na vrhu liste kao najsrećniji narod na svetu, pa zato i ne čudi što je ovog leta, baš u danskoj prestonici, Kopenhagenu, otvoren Muzej sreće.

Sreću svako doživljava na drugačiji način, a ima i onih koji smatraju da pravu sreću nije moguće dostići. Upravo se temom sreće, pravih i lažnih osmeha kao i drugim filozofskim pitanjima bavi Muzej sreće u Kopenhagenu.

Muzej sreće je otvoren u podrumu jedne zgrade iz 18. veka u starom delu grada, a iza ovog projekta stoji Institut za istraživanje sreće i Meik Viking, autor nekoliko međunarodnih bestselera koji se bave temom sreće.

Cilj ovog muzeja je da prikaže kako se sreća pojavljuje i prikazuje u raznim aspektima naših života i sve to kroz osam prostorija koje sreću posmatraju iz različitih uglova.
Ideja je da se sreća otelotvori i posetioci podsete na važnost stvari i događaja koji ih usrećuju i unose radost u njihov svet. S obzirom na to da je muzej interaktivan, posetioci mogu da učestvuju u eksperimentalnoj svetlosnoj terapiji i raznim ogledima.

„Nadamo se da će gosti otići malo mudriji, malo srećniji i malo motivisaniji da svet učine boljim“, kaže pokretač ove ideje, Meik Viking.

U jednoj od prostorija, nasred poda se nalazi novčanik pun novca koji simbolizuje sve one situacije koje su se mnogima dogodile da izgube novčanik, ali ga je onda neko pronašao i vratio ga.

Naravno, tu je i karta sreće na kojoj se vidi nivo sreće u 153 zemlje sveta, na kojoj se Danska nalazi na drugom mestu.

Muzej ima i deo posvećen nauci o sreći, njenoj istoriji, kao i deo o analizi i predviđanjima za budućnost.

Jedna od tematskih soba se bavi osmesima i u njoj posetioci mogu da izučavaju koja se u stvari strana lica čuvene Mona Lize osmehuje.

Muzej osim interaktivnosti krasi još jedan zanimljiv, lični detalj, jer su u njega smešteni i mnogi predmeti koje su posetioci poklonili jer ih podsećaju na srećne trenutke u njihovim životima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво