Proveravali podvodni kabl, otkrili nemačku krstaricu iz Drugog svetskog rata

Olupina jednog od najpoznatijih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata – krstarice „Karlsrue“ nedavno je pronađena slučajno u teritorijalnim vodama Norveške. Iako je istorijat krstarice dobro poznat, olupina broda do sada nije pronađena.

Norveška energetska kompanija Statnet je 2017. godine tokom rutinske inspekcije podvodnog kabla koji se preko morskog dna pruža sve do Danske, primetila je olupinu broda.

Olupina je bila udaljena oko 15 metara od kabla, a sonarom je utvrđeno da se radi o velikom brodu.

Tri godine kasnije, u junu 2020. godine, ekspedicija na brodu "Olympic Taurus" je krenula u potragu za olupinom oko 13 kilometara od Kristijansand u južnoj Norveškoj.

Projektni menadžer „Statneta“ Ole Peter Hoberstad u saradnji sa timom eksperata pronašao je i napravio prve snimke broda pomoću malog drona-podmornice.

„Kada smo utvrdili da je brod torpedovan, znali smo da je iz rata. Kada smo na ekranu ugledali topove shvatili smo da se radi o velikom ratnom brodu. Bili smo veoma uzbuđeni i iznenađeni“, rekao je Hoberstad.

Analizom fotografija potvrđeno je da je reč o krstarici „Karlsrue“, koja se nalazila na 490 metara dubine.

„Možete da pročitate o sudbini Karlsrue u istorijskim knjigama, ali niko nije znao gde je tačno potonula. Nakon svih ovih godina konačno znamo gde je njena grobnica“, objašnjava Frode Kvalo, arheolog i stručnjak sa norveškom Pomorskog muzeja.

Dva torpeda joj zapečatila sudbinu

Gradnja Karsrue počela je 1926. godine. Pod odredbama Versajskog sporazuma, Nemačkoj su bile uvedene restrikcije na veličinu, istisninu i naoružanje ratnih brodova. Ipak, „Karlsrue“ zajedno sa dva sestrinska broda bila je jedna od najboljih nemačkih krstarica tokom tog perioda.

Bila je dugačka 174 metra, a parne turbine omogućavale su joj da postigne 32 čvora. Posadu je činio 21 oficir i 493 mornara.

Primarno naoružanje bilo joj je devet topova kalibra 150 milimetara postavljenih u tri kupole.

Tokom 30-ih godina služila je kao trenažni brod, ali je 1938. godine vraćena u brodogradilište gde je pripremljena za ratna dejstva.

„Karlsrue“ je učestvovala u invaziji na Norvešku početkom rata i primarni cilj bio joj je prenos trupa za napad. Aprila 1940. godine plovila je prema Kristijansandu gde je čekala da padne magla.

Pod okriljen magle ušla je u fjord gde su ubrzo po njoj otvorile vatru obalske baterije. Uprkos tome, uspela je da uspešno iskrca trupe, ali je tokom izlaska iz fjorda naišla na britansku podmornicu „Truant“.

Ubrzo je pogođena sa dva torpeda – jedan je pogodio pramac i drugi srednji deo broda, što je izazvalo plavljenje. Utvrđeno je da neće izdržati plovidbu do Nemačke, posada je napustila brod, a nemački torpedni čamac ispalio je još dva torpeda i poslao krstaricu na morsko dno.

*U podnaslovu naknadno izbačena informacija da je „Karlsrue“ bio jedini veliki nemački ratni brod potopljen u invaziji na Norvešku. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво