Šekspir, nema sumnje, bio biseksualac, tvrde naučnici

Novom analizom soneta Vilijama Šekspira, grupa britanskih istraživača utvrdila je da je čuveni autor bio biseksualne orijentacije.

Bard britanske i svetske književnosti imao je afere i sa ženama i sa muškarcima tokom 34-godišnjeg braka sa En Hatavej, pokazala je analiza Šekspirovih dela koja će biti objavljena u vidu knjige do kraja godine, piše Indipendent.

Profesor ser Stenli Vels i Pol Edmondson poređali su 154 Šekspirova soneta objavljnih 1609. godine hronološki kako su najverovatnije napisani.

Kada su tome dodali i sonete koji su bili u okviru dramskih tekstova, pre istraživačima su se našla 182 soneta napisana od 1578. godine pa nadalje.

Zaključili su da su pretpostavke da je Šekspir bio opsednut „Vrlim mladićem“ (Fair Youth) i zaveden od strane „Crne dame“ (Dark Lady) bile netačne i da su ti likovi korišćeni da bi bile opisane različite osobe kojih je bilo više.

„Jezik seksualnosti u nekim sonetima, gde je očigledno da su reči upućene muškoj osobi, ne ostavljaju ni tračak sumnje da je Šekspir bio biseksualan“, istakao je Edmondson.

„Još od sredine osamdesetih godina 20. veka vlada mišljenje da je Šekspir bio homosekualne orijentacije, ali da je bio oženjen i da je imao decu. Neki od soneta obraćaju se ženskoj, a neki muškoj osobi. Ako se to uzme u obzir, više odgovara termin biseksualacׅ“, objasnio je Edmondson.

Pitanje Šekspirove seksualnosti već godinama privlači brojne stručnjake.

Jedna od većih debata na ovu temu odvijala se 2014. godine kada je „dokazivano“ da je Šekspir imao homoseksualna iskustva.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво