Šekspir, nema sumnje, bio biseksualac, tvrde naučnici

Novom analizom soneta Vilijama Šekspira, grupa britanskih istraživača utvrdila je da je čuveni autor bio biseksualne orijentacije.

Bard britanske i svetske književnosti imao je afere i sa ženama i sa muškarcima tokom 34-godišnjeg braka sa En Hatavej, pokazala je analiza Šekspirovih dela koja će biti objavljena u vidu knjige do kraja godine, piše Indipendent.

Profesor ser Stenli Vels i Pol Edmondson poređali su 154 Šekspirova soneta objavljnih 1609. godine hronološki kako su najverovatnije napisani.

Kada su tome dodali i sonete koji su bili u okviru dramskih tekstova, pre istraživačima su se našla 182 soneta napisana od 1578. godine pa nadalje.

Zaključili su da su pretpostavke da je Šekspir bio opsednut „Vrlim mladićem“ (Fair Youth) i zaveden od strane „Crne dame“ (Dark Lady) bile netačne i da su ti likovi korišćeni da bi bile opisane različite osobe kojih je bilo više.

„Jezik seksualnosti u nekim sonetima, gde je očigledno da su reči upućene muškoj osobi, ne ostavljaju ni tračak sumnje da je Šekspir bio biseksualan“, istakao je Edmondson.

„Još od sredine osamdesetih godina 20. veka vlada mišljenje da je Šekspir bio homosekualne orijentacije, ali da je bio oženjen i da je imao decu. Neki od soneta obraćaju se ženskoj, a neki muškoj osobi. Ako se to uzme u obzir, više odgovara termin biseksualacׅ“, objasnio je Edmondson.

Pitanje Šekspirove seksualnosti već godinama privlači brojne stručnjake.

Jedna od većih debata na ovu temu odvijala se 2014. godine kada je „dokazivano“ da je Šekspir imao homoseksualna iskustva.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. avg 2020, 15:55) - anonymous [neregistrovani]

Krava zaskocila kravu

Da nije tu i neki holandski analitar i knjizevni toereticar?

(ponedeljak, 24. avg 2020, 15:46) - anonymous [neregistrovani]

sekstant

a koji sekspir od nekoliko tada drustveno vaznih, uticajnih i veoma obrazovanih osoba a koji su tajno pisali iza sekspirovog imena i placali mu svoju anonimnost?

(ponedeljak, 24. avg 2020, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

Protivnapad

Ja sam licno godinama analizirao Sekspirove sonete i utvrdio da je on bio homofob. To moje istrazivanje niko nece da objavi, jer je sada jako moderno da svi budemo metroseksualci. Ne uklapa se u generalnu urednicku politiku. Dobre bi sanse imao sa tezom da je veliki pisac pao sa Marsa, ali tu mi problem pravi moja nezgodna navika da uvek govorim istinu, istinu, i samo istinu.

(ponedeljak, 24. avg 2020, 14:39) - Ruska bruka! [neregistrovani]

P.I.Čaikovski je bio gay,

a Rusi (Putin!) su nedavno zabranili homoseksualnost!-Odriču li se time i velikog kompozitora i njegove muzike!?

(ponedeljak, 24. avg 2020, 13:39) - anonymous- [neregistrovani]

Od koga je

Sa Zapada dolaze mišljenja (knjige) od nekih "stručnjaka" da je i Tolstoj bio homoseksualne orijentacije.
Eto sad i Sekspir!
Da nije malo mnogo?!

(ponedeljak, 24. avg 2020, 13:04) - anonymous [neregistrovani]

Re

Ako muskarac moze da nacrta muskarca, onda moze i da napise stih muskarcu, to je dar kreativnosti i umetnosti, hocemo sad da kazemo da su svi slikari bili biseksualci? Ili da je Mikelandjelo zbog Davida biseksualac? Pogresno tumace njihovi strucnjaci, da li je bio ili nije bio uopste nije bitno, niti postoje bilo kakvi drugi dokazi, osim za one kojima je to bitno oni ce da nadju sta zele da vide. Cista politika.

(ponedeljak, 24. avg 2020, 12:09) - Alek, London [neregistrovani]

Ima smisla

Sa druge strane, pisati o Shakespeare-ovoj seksualnoj orjentaciji moze da doprinese skidanju stigme sa gay populacije, i da pomogne onim mladima koji su traumatizovani svojm seksualnoscu.

(ponedeljak, 24. avg 2020, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

pa nije to slucajno pokernuto, to guraju na sva vrata, bila velika ili mala samo da ima sto vise toga i da prikazu kao normalnu vrednost u drusvu...

(ponedeljak, 24. avg 2020, 11:13) - anonymous [neregistrovani]

licno misljenje!

Ja licno mislim da takve teme nisu nista izgubile u vestima.

(ponedeljak, 24. avg 2020, 11:12) - PERA [neregistrovani]

Šekspir

Potpuno je nevažno kakve se seksualne orijentacije bio, već je jako važno da on nije ništa napisao pošto
je bio polu pismen.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">