Zelena oaza Milijanovića u Lajkovcu, da li je ovo najlepša bašta u Srbiji

Dvorište porodice Milijanović u Lajkovcu, koje se prostire na 15 ari, iako je uređeno bez stručne pomoći, važi za jedno od najlepših u varoši. Do sada su dobijali mnoga priznanja i nagrade stručnih časopisa i opštine, a kažu da je recept za takve rezultate trud i ljubav.

Idiličnu sliku višečlane porodice Milijanović upotpunjuje ambijent u kojem provode najviše vremena. Dvorište im je jedno od najlepših u Lajkovcu. Pre petnaestak godina počeo je da ga uređuje Tomislav.

Predano i sa ljubavlju to su nastavili njegovi sinovi Miloš i Mirko, pa rado prenose i svojim naslednicima. Šestogodišnji Mihailo sa stricem je već posadio dve banane.

Za dvorište Milijanovića čulo se po Srbiji. Zainteresovali su se stručni časopisi o hortikulturi, pa su počele da se nižu nagrade. Prvu novčanu od lajkovačke opštine 2006. godine, Tomislav je potrošio na ruže i sadnice.

Porodica se širila i snahe su pronašle svoje uloge u uređenju.

„Uživam, iskreno, uživam u svemu dok radim, tako da jako je lepo, ali najlepše je onako kad se sedne, pa se onda ovako sa uživanjem posmatra sve postignuto i urađeno, to je najlepši osećaj u suštini“, kaže Marija Milijanović.

Diplomiranog inženjera elektrotehnike, Mirka Milijanovića, najčešće pitaju kako se pronašao u osmišljavanju i planiranju idealne porodične bašte. Nekoliko godina obavlja najveći deo posla.

„Pokazalo se kao za punjenje baterija za posao i tako dalje, gde crpimo se na neki način. Ovde dođem i sve do najsitnijih detalja može da se odradi, ali dok se ne pokosi to nije to. Treba, stvarno, poprilično vremena za kompletno uređenje", ističe Mirko.

Od početka Mirko je napravio arhivu fotografija i snimaka dvorišta. Milijanovići su saglasni da je najlepše u maju kada sve procveta.

 

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 15. avg 2020, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

Bluzologija

Zašto nema meni emisije "Bluzologija" i "Dragstor 202" za download? Odgovori na igorcmiljanovic@yandex.com

(subota, 15. avg 2020, 14:52) - Nenadod [neregistrovani]

Dobrs fora

Srbima koji se odvaze da putuju u C Goru,odmor ce proci na granici u objasnjenjima sa sanitarnim inspektorima.Dakle,dobro isplanirano-da ne stignu na odrediste.

(subota, 15. avg 2020, 13:42) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

@Spic

Nemci seju livade tamo gde su nekada,(a naši danas!) triput nadan kosili najskupljim mašinicama!

(subota, 15. avg 2020, 13:00) - Tika Spic [neregistrovani]

@Meni je draži trend...

Ejjjj prike,a gde bi to ti posejao seme od prirodnih livada?Po celom dvoristu,ili samo okolo,radoznao sam da sznam?

(subota, 15. avg 2020, 10:58) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Meni je draži trend...

prirodnih livada,za koje se može u Nemačkoj kupiti seme!

(subota, 15. avg 2020, 02:51) - anonymous [neregistrovani]

bravo

svaka cast.