Uz ljubav i volju sve je moguće, pa i istrčati maraton u invalidskim kolicima

Aleksa, Nemanja, Marko i Đorđe, prijatelji iz detinjstva, nisu profesionalni maratonci, ali su istrčali maraton u Sarajevu. Ovo bi bila samo sportska vest da jedan od njih nije u invalidskim kolicima koja su ostala trojica gurala više od 42 kilometra. Pobedu su posvetili osobama obolelim od Daunovog sindroma.

Prijateljstvo, ljubav, solidarnost, a pre svega volja za životom. Sve je stalo u osmeh Alekse Petrovića dok je u kolicima prelazio stazu sarajevskog maratona. Gurajući kolica smenjivali su se Nemanja, Marko i Đorđe uz ovacije publike koja ih je pratila duž staze maratona. Aleksa zahvaljuje prijateljima uprkos velikom naporu da govori.

„Hteo bih da se zahvalim mojim drugarima, što sam istrčao ovaj maraton. Inače, ovo je bio prvi maraton van moje zemlje“, ističe Aleksa Petrović.

Zbog cerebralne paralize Aleksa je od rođenja ograničen za mnoge stvari o kojima drugi i ne razmišljaju. Najbolji prijatelj, Nemanja, prati ga kroz život od prvog razreda osnovne škole.

„To je neka naša pozitivna energija, šala, iskrenost, ljubav“, nabraja Nemanja Ivanović, inače profesor fizičke kulture.

Da ulepša Aleksin život Nemanja, danas uspešan karatista, nastavio je uz Marka i Đorđa. Marko kaže da nisu stigli da se fizički dovoljno pripreme za trku. Pobedila je ipak želja da sa Aleksom prođu kroz cilj.

„Još ne mogu da se osvestim toga da smo napravili stvarno jedan fenomenalan podvig nego i motivaciju za ostale ljude, da čak, i u ovom nezgodnom vremenu, da se bave sportom“, naglašava Marko Gajić.

Fizički spreman za maraton bio je samo Đorđe koji je bio sprečen da dođe na snimanje. Pobedu su posvetili osobama obolelim od Daunovog sindroma.

„Mislim da smo pokazali ne samo Srbiji već i Balkanu šta zapravo predstavljaju moralne vrednosti. Mislim da smo uspeli da motivišemo ljude da se bore kroz život ne samo u sportu već i u svim tim životnim preprekama koje dolaze kroz život“, ubeđen je Nemanja.

Udruženje „Spartanac“ ispred koga su ovi momci trčali u Sarajevu novčano je pomogao grad Jagodina. Uz rezultat četiri sata 53 minuta i 15 sekundi ovi momci poslali su snažnu poruku svima da je uz ljubav i volju, sve moguće.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво