Istražite blago Instituta za anatomiju, koji čuva i odlivke tela čuvene Mata Hari

Pod svodovima Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji su u znaku jubileja veka postojanja, smešten je nesvakidašnji muzej. Institucija anatomije čoveka sa vrednim eksponatima i jedinstvenom zbirkom crteža profesora Nika Miljanića, otvorena je i za publiku.

Zbirka jedinstvene i vredne kolekcije medicinskih ilustracija izdvaja Institut za anatomiju u prestonici, ne samo u obrazovnom, već i kultrnom značaju. Čini je 36 crteža rađenih u kombinovanoj tehnici pastela i akvarela i tuša.

„Ne postoji institut na našem fakultetu u koji je uloženo ovoliko sredstava koliko je kralj Aleksandar Karađorđević odvojio i dao profesoru Niku Miljaniću kada ga je poslao u Pariz da opremi Anatomski institut. Najbolji ilustrator medicinskih ilustracija tog doba – gospodin Isidor Franc oslikao je 36 slika enormnih formata koji se nalaze samo na još 12 Univerziteta u Evropi“, objašnjava prof. dr Valentina Blagojević, rukovodilac nastave na engleskom jeziku.

Pored crteža muzej poseduje i mulaže – odlivke ljudskog tela. Neophodni su da se studentima pokaže građa ljudskog tela iznutra.

„Specifičnost ovih mulaža je u tome što su oni rađeni po odlivku tela čuvene Mate Hari“, otkriva Blagojevićeva.

U muzeju su i stari udžbenici anatomije, zbornici i drugi stručni radovi. Na radost svih, u nastavi povodom jubileja Medicinskog falkulteta je i vredna i jedinstvena Anatomija čoveka.

„Sve knjige u svetu iz oblasti anatomije štampaju se na engleskom ili latinskom jeziku, a ova naša knjiga ima i jedno i drugo. Svaki detalj anatomski je ispisan na latinskom, a ispod njega u zagradi i na engleskom“, kaže prof. dr Slobodan Marinković, jedan od autora jubilarnog izdanja Anatomije čoveka.

Kulturno dobro – Muzej anatomije čoveka koji je sve bogatiji eksponatima, pripada zajednici muzeja naše prestonice.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво