Dešava se – Iranci greškom potopili sopstveni lažni nosač aviona

Iranska vojska greškom je potopila baržu koja je služila kao maketa za gađanje u vojnim vežbama, piše Forbs.

Barža, koja podseća na američki nosač aviona, napravljena je pre šest godina i prvobitno je bila namenjena za snimanje filma, koji nikada nije ugledao bioskopski projektor. Godinu dana kasnije opremljena je maketama aviona i gađana u sklopu vežbe „Deveti veliki prorok“.

Ruinirano plovilo stajalo je posle toga godinama u luci Bandar Abas, sedištu mornaričkih snaga Irana.

Nedavno je popravljena i 28. jula odšlepana do Ormuskog moreuza, ključne morske rute koja povezuje Persijski zaliv za Omanskim zalivom. Tu je služila kao poligon za iranske komandose, a potom je gađana raketama za kopna, mora i iz vazduha.

Iako se čini da se ništa neplanirano nije desilo na vežbi, Forbs piše da se na satelitskim snimcima vidi da se maketa nosača aviona skoro prevrnula ispred luke Bandar Abas, gde je posle vežbe vraćana.

Satelitski snimci pokazuju da se maketa nakrivila za više od 90 stepeni.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 07. avg 2020, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

Jeste greska

Trebali su da potope pravi US nosac aviona- A bice I to...

(četvrtak, 06. avg 2020, 15:20) - anonymous [neregistrovani]

Иран

Јел могуће да они заиста вежбају напад патролним чамцима на усамљени носач авиона? Носач авиона апсолутно никада не иде сам, већ га прати група од барем 15 других бродова, да не спомињемо авионе и хеликоптере. У случају таквог напада, ти чамци би врло брзо завршили као овај лажни носач авиона.

(četvrtak, 06. avg 2020, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

haha

Nema tu greske, vezbali su gadjanje na toj maketi , to je kao da neko puca u metu i osteti je, a neko drugi komentarise da je meta slucajno greskom ostecena haha

(četvrtak, 06. avg 2020, 09:58) - Viperovski [neregistrovani]

kako greškom

Ako im je brod služio kao meta za gađanje onda je logično da u nekom momentu bude toliko oštećen da i potone.Ne vidim tu nikakvu grešku.