Kula Beograd, za svaki slučaj, neće imati baksuzni, 13. sprat

Sujeverje je duboko ukorenjeno u srpskom narodu i vuče korene iz mitologije starih Slovena o čumama, rusalkama, zmijama-čuvarkućama i vampirima. Moderna vremena među Srbe donose crne mačke, razbijeno ogledalo, baksuzan petak i prvu zgradu bez 13. sprata.

Grabi kula pod oblake sa svojih 168 metara i 40 spratova. Sa ambicijom da bude nov simbol Beograda, u Kuli će biti Hotel „Sent Ridžins“, iznad luksuzni apartmani, a na vrhu restoran i vidikovac koji će biti otvoreni za javnost i odakle će se Beograd posmatrati kao na dlanu. Samo neće imati 13. sprat.

„Mi smo želeli da izbegnemo ne samo obeležavanje tog 13. sprata nego na neki način i da ga fizički izbegnemo tako što u suštini imamo dupli 12. sprat. Postojaće brojevi za sve druge spratove, do kojih ti liftovi vode, ali broj 13 vi nećete videti ni u jednom trenu. Pristup 13. spratu, osim za radnike održavanja, ne postoji“, kaže Ivana Tadić, menadžer razvoja „Beograda na vodi“.   

Praksa iz zemalja sa mnogo nebodera, pomodarstvo ili uspešan marketinški potez?

„Za samog arhitektu to nije nikakav izazov i nije nešto što bi ometalo arhitekturu objekta, njegovu funkcionalnost, estetiku. To je prosto današnjim rečnikom rečeno – šminka. I mi imamo klijenata koji bi poželeli ovo ili ono, koji bi poželeli ovaj ili onaj broj“, objašnjava arhitekta Svetlana Blanuša. 

Verovanja koja su ugrađena u naše stavove 

Neki smatraju da je petak 13. postao najomraženiji datum jer je baš na taj dan u 14. veku francuski kralj prognao templare. Po Bibliji tog dana Adam je zagrizao jabuku, a Kain ubio brata Avelja. 

„Sve je to posledica toga što su ta verovanja zapravo ugrađena u kolektivnu ljudsku memoriju i na kraju u ljudske stavove. Opet kažem ništa specifično za srpski narod, svuda postoji u svetu, posebno to za 13. petak je vrlo karakteristično u anglo-saksonskom svetu. Dvadeseti vek posebno sa tom navalom te medijske, popularne kulture“, istakao je Saša Srećković, savetnik iz Etnografskog muzeja.

Vezati crveni končić protiv uroka, skrenuti ako crna mačka preseče put, nikako ne proći ispod merdevina.

Nije utemeljeno u nauci, ali za svaki slučaj. Da kucnemo u drvo!

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво