Kula Beograd, za svaki slučaj, neće imati baksuzni, 13. sprat

Sujeverje je duboko ukorenjeno u srpskom narodu i vuče korene iz mitologije starih Slovena o čumama, rusalkama, zmijama-čuvarkućama i vampirima. Moderna vremena među Srbe donose crne mačke, razbijeno ogledalo, baksuzan petak i prvu zgradu bez 13. sprata.

Grabi kula pod oblake sa svojih 168 metara i 40 spratova. Sa ambicijom da bude nov simbol Beograda, u Kuli će biti Hotel „Sent Ridžins“, iznad luksuzni apartmani, a na vrhu restoran i vidikovac koji će biti otvoreni za javnost i odakle će se Beograd posmatrati kao na dlanu. Samo neće imati 13. sprat.

„Mi smo želeli da izbegnemo ne samo obeležavanje tog 13. sprata nego na neki način i da ga fizički izbegnemo tako što u suštini imamo dupli 12. sprat. Postojaće brojevi za sve druge spratove, do kojih ti liftovi vode, ali broj 13 vi nećete videti ni u jednom trenu. Pristup 13. spratu, osim za radnike održavanja, ne postoji“, kaže Ivana Tadić, menadžer razvoja „Beograda na vodi“.   

Praksa iz zemalja sa mnogo nebodera, pomodarstvo ili uspešan marketinški potez?

„Za samog arhitektu to nije nikakav izazov i nije nešto što bi ometalo arhitekturu objekta, njegovu funkcionalnost, estetiku. To je prosto današnjim rečnikom rečeno – šminka. I mi imamo klijenata koji bi poželeli ovo ili ono, koji bi poželeli ovaj ili onaj broj“, objašnjava arhitekta Svetlana Blanuša. 

Verovanja koja su ugrađena u naše stavove 

Neki smatraju da je petak 13. postao najomraženiji datum jer je baš na taj dan u 14. veku francuski kralj prognao templare. Po Bibliji tog dana Adam je zagrizao jabuku, a Kain ubio brata Avelja. 

„Sve je to posledica toga što su ta verovanja zapravo ugrađena u kolektivnu ljudsku memoriju i na kraju u ljudske stavove. Opet kažem ništa specifično za srpski narod, svuda postoji u svetu, posebno to za 13. petak je vrlo karakteristično u anglo-saksonskom svetu. Dvadeseti vek posebno sa tom navalom te medijske, popularne kulture“, istakao je Saša Srećković, savetnik iz Etnografskog muzeja.

Vezati crveni končić protiv uroka, skrenuti ako crna mačka preseče put, nikako ne proći ispod merdevina.

Nije utemeljeno u nauci, ali za svaki slučaj. Da kucnemo u drvo!

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 05. avg 2020, 18:03) - acazemunac [neregistrovani]

Baksuz

Dovoljno je baksuz napraviti takvu zgradurinu da zaklanja pola Beograda tako da slobodno mogu da stave trinaesti sprat. Nikakva urbanisticka nacela ne dozvoljavaju izgradnju takvih zgradurina uz obalu.

(ponedeljak, 03. avg 2020, 21:56) - anonymous [neregistrovani]

spratovi

Ta kula ima trinaesti sprat.Mogu da ga broje kako hoce to ne menja nista.

(ponedeljak, 03. avg 2020, 18:14) - Hochmut [neregistrovani]

13.

Posto, bré , taj 13. sprat ? Da se uselim s mojom crnom mackom ....

(ponedeljak, 03. avg 2020, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

Arapi dundjeri

Nije to zbog zapadnog sujeverja, nego zbog arapskih neimara. U celom arapskom svetu ne postoji 13-i sprat, broj stana, sobe, sedista... Pa se zamislimo svi zajedno ko to gradi i za koga.

(ponedeljak, 03. avg 2020, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

Kao што видите

Број 13 да се због сујеверја не користи нашли би се у нолиту.
Приметио сам да у седиште у авиону нема број 13. Нисам прочитао да је због броја 13 у југи било много више несрећа због овог броја. Као што је неко написао све потиче са западног сујеверја.

(ponedeljak, 03. avg 2020, 06:29) - anonymous [neregistrovani]

13 je 13

Pa šta ako to nisu brojevima pisali, čovek zna da broji, posle 12 ide 13. On koji veruje u baksuz imaće problem. Glupost je reči ja živim iznad 12og a iznad mene ima 15 . Kakva prevara.

(ponedeljak, 03. avg 2020, 05:19) - anonymous [neregistrovani]

Hm , suvisno bilo sta reci

,vidi se koliko su se anglosaksonska politika ,uvukla u Srbiju ,....kazem ja ,nema Srbije ,nema vise pravoslavlja , predivan broj 13 nekome smeta ....porobljeni i unakazeni .

(ponedeljak, 03. avg 2020, 02:30) - anonymous [neregistrovani]

Tesko sujevjernim

Hvala Allahu na uputi i istini... Islam je čist od sujevjerja i izmisljotina... Hvala mu i na to stonas je uputio na petak, dan kad je stvoren Adem i dan kad je proteran iz dzenneta i dan kada će počeli sudnji dan a to sve je pocastod Allaha za one koji razum imaju...

(nedelja, 02. avg 2020, 23:50) - Danka [neregistrovani]

Templari

Nije petak 13 ti vezan za progon templara već za spaljivanje na lomači izvesnog... mrzi me da vam objašnjavam.

(nedelja, 02. avg 2020, 22:46) - Živa mi tašta! [neregistrovani]

Letujući u Crnoj Gori,

baš na njihov dan ustanka 13.Juli,upoznao sam buduću ženu,da bih tek posle 23 godine shvatio da mi je 13. baksuzni broj i - razveo se!