Sibirski „ulaz u podzemlje“ se širi dok toplotni talas topi permafrost

Batalgajka je najveći krater u permafrostu na svetu, koji u periodu nezabeleženog toplotnog talasa u Sibiru nastavlja da se širi velikom brzinom.

Kilometar dugačka pukotina u tlu nalazi se u republici Jakutiji na istoku Rusije. Pre 60-ih godina, krater oblika punoglavca bio je tek nekoliko desetina metara velik, ali je poslednjih dve decenije počeo da se širi velikom brzinom usled rastućih temperatura.

Kada se sloj permafrosta na brdovitom terenu topi, površinsko zemljište može da izgubi oslonac i uruši se. Takvi prirodni fenomeni mogu se naći širom sibirskog pojasa Arktika, ali nigde u tako impozantnoj veličini kao Batalgajka.

Zbog veličine i izgleda, lokalno stanovništvo ga je nazvalo „ulaz u podzemlje“.

Krater je „pocepao“ krajolik proteklih decenija, ali i omogućio naučnicima uvid u davnu prošlost.

Geolozi su 2017. godine u krateru otkrili deo drevne šume, koja je bila zaleđena 200.000 godina, što im je omogućilo da prouče tadašnju klimu u sedimentnim naslagama.

Osim toga, u Batalgajki su otkrivene i davno uginule, ali očuvane životinje, poput konja iz perioda pleistocena, preistorijskog stepskog bizona, pećinskih lavova i vukova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије