Volite rad od kuće, no pazite da ne počnete da ličite na „Suzan“

Zbog pandemije koronavirusa mnogi zaposeleni kojima priroda posla to dozvoljava su prisiljeni da rade od kuće. I mada ovakav način rada ima mnogo pogodnosti, takođe uzrokuje i neke negativne posledice. Tim stručnjaka se pozabavio upravo njima.

Rad od kuće donosi mnoge pogodnosti, poput mogućnosti da istovremeno radite i gledate omiljenu seriju, ili da uštedite novac za prevoz i kupujete manje garderobe. Međutim, sigurno ste primetili i da vas češće bole leđa jer nemate dobar radni sto i stolicu ili pak, da već danima ne skidate pidžamu.

Tim eksperata sa portala DirectlyApply pozabavio se ovim problemom i napravio fotorobota koji bi trebalo da pokaže kako će za 25 godina izgledati osoba koja je ceo radni vek provela radeći od kuće.

Fotorobota, koji je dobio ime Suzan, je kreirao tim kliničkih psihologa i fitnes stručnjaka koji su istraživali negativne posledice rada od kuće na naše fizičko i mentalno zdravlje. Model vrlo upečatljivo pokazuje šta se sve može dogoditi sa našim mentalnim i fizičkim stanjem ukoliko ne preduzmemo sve potrebne korake da ih izbegnemo.

Sindrom kompjuterskog vida

Svakodnevno i dugotrajno gledanje u ekran ima negativne efekte na naše oči, što je već poznato kao sindrom računarskog vida – suvoća očiju, iritacija i crvenilo, kao i zamagljen vid.

Ovo se, naravno, događa i u standardnom kancelarijskom okruženju, ali kada ste okruženi drugim ljudima mnogo češće skrećete pogled sa ekrana, pravite pauze da sa kolegama popijete kafu ili prisustvujete sastancima na kojima ne morate da gledate u ekran.

Savet – odredite sebi barem na svakih sat vremena petominutnu pauzu od gledanja u ekran, kao i kada završite sa poslom, pokušajte da i u slobodno vreme što manje gledate u njega.

Loše držanje

Čak i ako ste sebi idealno uredili radni prostor za rad od kuće, ipak se može dogoditi da ćete prekršiti neka pravila kada je u pitanju način na koji sedite ili kako gledate u ekran.
Kada se loše držanje udruži sa nedostatkom fizičke aktivnosti to može vremenom dovesti do istezanja vrata, pojave opuštenih ramena i ukočenosti leđa.

Ukočenost od dugotrajnog kucanja

Dugotrajno kucanje po kompjuterskoj tastaturi vremenom dovodi do istegnuća u šakama i zglobovima, što takođe značajno utiče i na loše držanje i stanje leđa.

Gubitak kose

Vitamin De se stvara kada se izlažemo suncu, tako da radeći od kuće preko celog dana, dolazi do nedostatka ovog vitamina zbog čega će kosa početi da nam opada i manje da raste.
Zato ne zaboravite da izlazite napolje. To je dobro i za vaše mentalno zdravlje, ali i za zdravlje organizma.

Tamni podočnjaci

Celodnevno gledanje u ekran dovodi do pojave istaknutih tamnih kolutova ispod očiju. Loše osvetljenje može biti uzrok pojave tamnih kolutova jer kada mnogo naprežete oči, krvni sudovi se šire.

Savet – kao što je već rečeno, odmarajte oči svakih sat vremena, makar na pet minuta, dovoljno spavajte i podesite osvetljenje tako da ne morate da škiljite.

„Kompjuterski vrat“

Ovaj problem, nažalost, nije nepoznat i već ima epidemijske razmere, a uzrokovan je dugotrajnim gledanjem u laptopove i telefone. Kao i kod lošeg držanja, zbog prekomernog naprezanja vrata, spuštamo ramena i naprežemo kičmu što izaziva pojačane bolove u donjem delu leđa.

Lični trener na čuvenom MIT Univerzitetu preporučuje jogu kao savršen lek za ukočenost i „komjuterski vrat“.

Bore i opuštena koža lica

Bore jesu deo prirodnog procesa starenja, međutim, određene navike, kao što je celodnevno gledanje u ekran, može dovesti do preuranjene pojave bora. Naročito u loše osvetljenim prostorijama plava svetlost telefona ili laptopa oštećuje vašu kožu jer vas tera da žmirkate. Nedostatak vitamina De i Be-12 zbog smanjenog izlaganja sunčevoj svetlosti može takođe uzrokovati bledilo, opuštenu i nuhranjenu kožu.

Savet – koristite naočare sa filterom koji blokira plavu svetlost, pravite redovne pauze – po mogućstvu napolju – i redovno hidrirajte oči.

Povećan nivo stresa

Usamljenost i iscrpljujući rad tokom dužeg vremenskog perioda dovodi do pojačanog lučenja hormona stresa – koritizola, koji podiže krvni pritisak i ima štetan uticaj i na fizičko zdravlje.

Kejt Brajerton, klinički psiholog, savetuje da sebe podsećate „da vam je potreban predah kako biste ostali zdravi i kako biste bili najbolja verzija sebe i na poslu i van njega“.

„Pokušajte da napravite odvojen prostor za rad. Idealno bi bilo da imate odvojenu sobu, ali ako to nije moguće, pokušajte da nekako ogradite prostor u kome radite, bilo komadom nameštaja, biljkama ili okačite slike kako biste obeležili radni prostor“, napominje Brajerton.

Postavite alarm koji će vas podsećati kada da pravite pauzu, kada da ustanete i protegnete noge. Odredite vreme pauze za ručak i vreme za odlazak u šetnju ili trening, ukoliko ne želite da počnete da ličite na Suzan.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво