Finsko vazduhoplovstvo posle više od 100 godina odustalo od simbola svastike

Malo je poznata i prilično začujuća činjenica da su pripadnici finskog vazduhoplovstva nosili ambleme sačinjene od simbola svastike i para krila.

Iako simbol svastike vuče korene hiljadama godina u prošlost, on se od Drugog svetskog rata vezuje za nacističku Nemačku, jer je bio jedan od glavnih simbola Vermahta i Trećeg rajha.

Profesor sa Univerziteta u Helsinkiju Teivo Teivainen potvrdio je da je finsko vazduhoplovstvo prestalo da koristi amblem sa svastikom, prenosi Helsinki tajms.

Finsko vazduhoplovstvo koristi pomenuti simbol još od kada je ustanovljeno 1918. godine, odmah nakon proglašenja nezavisnosti i deceniju i pre pojave nacizma u Evropi.

Švedski grof Erik fon Rozen poklonio je novostvorenoj komšijskoj državi avion, koji je na sebi imao njegovu ličnu oznaku – svastiku.

Sve do kraja Drugog svetskog rata avioni su na sebi imali simbol plave svastike na beloj pozadini, što prvobitno nije trebalo da pokazuje privrženost Trećem rajhu, iako su dve zemlje bile u savezu.

Simbol je posle rata skinut sa aviona, ali se svastika i dalje pojavljivala na amblemima nekih jedinica, njihovim zastavama i uniformama, rekao je portparol finskog vazduhoplovstva za Bi-Bi-Si.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 02. jul 2020, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

kada nema šta da se radi....

Zašto se ne zabrani crvena boja, kao simbol komunizma (a i nacizma) zašto se ne zabrani crna boja kao simbol (a ne, ne),A šta vi vrli komentatori koji sve znate kažete na američku petokraku na avionima?Simbole koji su stari više stotina godina pa i hiljade vezivati za skorije događaje je stvarno glupo.Niko nije prokomentarisao nemački gvozdeni krst, čudi me.

(četvrtak, 02. jul 2020, 13:10) - Саша [neregistrovani]

ZVAZTIKA

SWASTIKA =ЗВЕЗДИКА тј појам сунца, времена и свега везаног око истог.

Одакле вуче та реч питање је за читаоце. Мислим да је време да се овај врло јак и добар знак рехабилитује.

(četvrtak, 02. jul 2020, 13:08) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Germanofili !

Od formiranje ove drzave (SUOMI) Finci su bili veliki Germanofili......

(četvrtak, 02. jul 2020, 09:24) - dan [neregistrovani]

istorija

Svastika, u raznim oblicima, je stari indoevropski simbol i po većini predstavlja sunce. Ima ga od Indije , preko strih Grka, Rima i starih Slovena. Ima ih i u nekom staroegipadskim grobnicama a i na starogrčkom kovanom novcu !

(četvrtak, 02. jul 2020, 09:21) - anonymous [neregistrovani]

e

ajde ne lupetaj , kakva Rusija i Srbija...

(četvrtak, 02. jul 2020, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

Vise ne

Prepuni su muzeji u Srbiji sa simbolima svastike iz gvozdenog doba. Nacisti su bili veliki kradljivci svega i realno zgadili sve. Indusi mogu i dalje da ga koriste ali u Evropi ne.

(četvrtak, 02. jul 2020, 08:31) - Goran [neregistrovani]

Svastika

Posetite staro groblje iz 16.-19. veka u Rajcu kod Negotina - na svim nadgrobnim spomenicima/stećcima se nalazi svastika. Kupola crkve Svete Trojice u Negotinu je oivičena svastikama. Prema tome.... ako su nacisti zloupotrebili taj simbol, a jesu, ne moramo da ga označimo kao otelotvorenje zla. Inače, isto možemo da uradimo sa raznim varijacijama orla, koji je takođe bio na nacističkim i fašističkim uniformama.

(četvrtak, 02. jul 2020, 06:41) - Von pasuljic [neregistrovani]

Ko im poklonio

Pa naravno da im je poklonio simbol sa sve avionom Erik von Rose, koje cudno delo, sobzirom da je von Rosen bio ogoreli nacista i podrzavao ih do smrti. Odcepili deo Rusije pomocu Nemaca i Svedjana.

(četvrtak, 02. jul 2020, 00:18) - Mrgud [neregistrovani]

Svasitka

Zgrada "svastika" u San Dijegu...

http://www.googlesightseeing.com/maps?p=1569&c=&&t=k&hl=en&ll=32.676192,-117.157731&z=17

(sreda, 01. jul 2020, 22:20) - Tanask [neregistrovani]

Svastika je staro slovenski simbol

Svatika se moze jos uvek naci na odorama pravoslavnih svestenika u Rusiji a verovatno i ponegde u Srbiji ili bar u muzejma svestenickih odora. Nakon WWII naravno bile zabranjene zbog asocijacije sa njemackim nacistima. Svastika je drevni slovensko indijski simbol prosperiteta i plodnosti kojemu su nacisti dali veoma los imidz!