Halštat, gradić kao iz bajke želeo je da se oslobodi turista, ali sada mu nedostaju

Do pre samo nekoliko meseci stanovnici živopisnog austrijskog gradića Halštata raspravljali su o tome kako da smanje broj turista koji opsedaju njegove uske ulice, stešnjene između planina i blistavog jezera, no novonastala situacija ih je primorala da razmisle o tome.

Stanovnici Halštata su tokom pandemije imali priliku da razumeju izreku – Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari. Do skora je glavna briga meštana bila da će im se gradić pretvoriti u tematski park na otovorenom i da će postati još jedan simbol prekomernog turizma, ali je novonastala situacija donela nove izazove.

Sa milion posetilaca godišnje na 750 stanovnika, gradić je po broju turista po glavi stanovnika bio u rangu Venecije i Barselone. Na primer, na Instagramu se može naći više od 600.000 fotografija Halštata.

Zašto je Halštat tako popularan?

Neki od razloga su očigledni. Halštat i okolna oblast nagrađeni su 1997. godine zbog svojih veličanstvenih pejsaža i očuvanja drevne tradicije iskopavanja soli. Rudnik soli u Halštatu – jedan od najstarijih na svetu – od januara do 15. marta ove godine posetilo je 19.700 posetilaca koji su želeli da saznaju nešto o ovim 7.000 godina starim tunelima soli i uživaju u očaravajućem pogledu na slano jezero.

Postoji i jedan neobičan razlog zašto u ovo mesto hrli toliko turista. Nekoliko epizoda popularne južnokorejske sapunice, Prolećni valcer, snimljene su 2006. godine baš u Halštatu i okolini i postali privlačni milionima turista iz Azije.

I kineski turisti rado dolaze ovde, delom zahvaljujući tome što je kineska rudarska kompanija „Minmetals“, krajem 2012. godine napravila repliku Halštata u prirodnoj veličini u kineskoj provinciji Guangdong. Od tada Kinezi prevaljuju hiljade kilometara kako bi iskusili pravu stvar. Izgradnja replike je navodno koštala više od 800 miliona evra.

Putnici takođe dolaze u Halštat i zahvaljujući izuzetno popularnom animiranom filmu Frozen. Mnogi veruju da je ovo mesto u stvari fantastična zemlja kraljevstva Arendel. Međutim, kako tvrdi izvršni direktor turističke organizacije, Gregor Grucki, to su samo glasine. Prava inspiracija za kraljevstvo u kojem živi glavna junakinja filma Frozen se nalazi na nekoliko lokacija u Norveškoj. 

Kako naći optimalnu sredinu

Iako donosi očigledne finansijske koristi, ovaj nivo turizma ima i svoje loše strane. Meštani su se žalili što im se turisti nenajavljeno šetkaju po baštama, a na dronove su posebno bili kivni, pa je njihova upotreba na kraju zabranjena. U januaru su vlasti preduzele neke korake i ograničile broj turističkih autobusa koji u jednom danu mogu doći u grad na 50.

Ali, iako su nedavna ograničenja putovanja zbog Kovida 19 pružila lokalnim stanovnicima zasluženi odmor, mnogima počinju da nedostaju posetioci. Otkako je Austrija ublažila mere u maju, na gradskom parkingu je zauzeto tek poneko mesto i to su uglavnom Austrijanci i poneki posetilac iz susednih zemalja.

„Ovo nas podseća na neka stara vremena, i voleli bismo da tako i ostane“, tvrdi jedan meštanin. Slično kao on razmišlja i gradonačelnik Aleksander Šojc, koji smatra da je vreme da u pogledu turističke ponude naprave prelaz od kvantiteta na kvalitet.

Činjenica je da je velika popularnost pomogla da Halštat izbegne depopulaciju koja pogađa mnoge druge seoske sredine, zahvaljujući radnim mestima i prihodima od turizma. No, kao i mnoge druge popularne turističke destinacije, stanovnici Halštata će morati da osmisle novu strategiju poslovanja.