Trbuhom za kruhom, pa u zatvor - plesačica iz Egipta kažnjena "zbog nemorala"

Iskusna egipatska trbušna plesačica, osuđena je na tri godine zatvora i novčano je kažnjena sa 300.000 egipatskih funti (15.000 britanskih funti) zbog podsticanja na nemoral.

Sama El-Masri uhapšena je u aprilu tokom istrage video zapisa i fotografija objavljenim na društvenim mrežama, uključujući popularnu platformu za deljenje video snimaka TikTok. Njene objave je Javno tužilaštvo opisalo kao seksualno sugestivne. 

Plesačica (42) je negirala optužbe, a dodala je i da su pomenuti video sadržaji ukradeni i deljeni sa njenog mobilnog telefona bez njene dozvole.

Na Sudu za prekršaje u Kairu u subotu jeistaknuto da je Sama prekršila porodične principe i vrednosti koje neguje društvo u Egiptu, kao i da je koristila veb stranice i naloge na društvenim mrežama sa ciljem „činjenja nemorala". 

„Postoji ogromna razlika između slobode i razuzdanosti", rekao je Jon Talat, član parlamenta koji je zatražio zakonske postupke protiv El-Masrijeve i drugih žena koje imaju profile na TikTok-u.

Talat je rekao za Fondaciju Tomson Rojters da El-Masrijeva i druge žene, koristeći uticajne medije, uništavaju porodične vrednosti i tradiciju, aktivnostima koje su zakonom i ustavom zabranjene.

Trbušna plesačica je rekla da će se žaliti na odluku o novčanoj i zatvorskoj kazni.

Nekoliko žena u Egiptu ranije je optuženo za „podsticanje na neoral" zbog preispitivanja konzervativnih socijalnih normi u zemlji, uključujući glumicu Raniju Jusuf, koju su kritikovali njen izbor odeće za Filmski festival u Kairu 2018. godine. 

Prema egipatskom Zakonu o kibernetičkom kriminalu, iz 2018. godine, svako ko kreira i vodi svoj profil na internetu da bi počinio zločin kažnjen zakonom može se suočiti sa zatvorskom kaznom od najmanje dve godine i novčanom kaznom do 300 000 egipatskih funti.

Egipatske vlasti su poslednjih meseci uhapsile nekoliko osoba koje su imale profile na TikTok-u, Instagramu i Jutjubu, pod optužbom da „promovišu razuzdanost i prostituciju na društvenim mrežama".

Egipatska vlada nije bila dostupna za komentar, piše Dejli mejl.

Entesar el-Saed, pravnica za ženska prava i načelnica Centra za razvoj i pravo u Kairu, rekla je da su "za egipatske vlasti, žene, prema ovom zakonu jedina kategorija koja se poziva na odgovornost".

 

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво