Direktor Nisana se odrekao polovine plate, akcionari traže više

Generalni direktor kompanije „Nisan“, Makoto Ućida, rekao je danas akcionarima da se odriče polovine plate pošto je japanski proizvođač automobila potonuo u crveno usled pada prodaje i zatvaranja fabrika u Španiji i Indoneziji.

Ućida se izvinio akcionarima zbog loših rezultata i obećao oporavak do 2023. godine, koji će se sprovesti kroz smanjenje troškova i proizvodnju novih modela, pre svega električnih i samovozećih automobila, prenosi agencija AP.

„Rešavaćemo izazove beskompromisno. Obećavam da ću 'Nisan' vratiti na staze rasta", obećao je Ućida na onlajn sastanku sa akcionarima.

„Nisan“ je zabeležio prvi gubitak u poslednjih 11 godina, u iznosu od 671,2 milijarde jena (6,3 milijardi dolara) u fiskalnoj godini završenoj u martu. Kompanija nije iznela poslovne projekcije za ovu fiskalnu godinu, navodeći kao razlog neizvesnosti vezane za epidemiju Kovida 19.

Jedan ljutiti akcionar smatra da menadžmentu treba još više odbiti od plata jer akcionari ne dobijaju dividende. Drugi, pak, tvrdi da bi „Nisan“ trebalo da učini mnogo više kako bi ojačao upravljanje jer se, po njemu, situacija pogoršala, a ne poboljšala od odlaska bivšeg šefa Karlosa Gosna, koji je uhapšen krajem 2018. godine.

Ućida je istakao „Nisanovu“ strategiju usmerenu na tri glavna svetska tržista – Japan, Kinu i Severnu Ameriku, uključujući Meksiko, uz oslanjanje na partnere, „Reno“ i „Micubiši“, za druga tržišta.

Jedan investitor je primetio da se „Nisanova“ prodaja ne povećava u Sjedinjenim Državama, niti u Kini, i da cene akcija kompanije nastavljaju da padaju. Aplauzom je nagrađen akcionar koji je rekao da „Nisanu“ nedostaje atraktivna vizija u poređenju sa japanskim rivalima – „Tojotom“, koja agresivno razvija ekološku tehnologiju, i „Hondom“ koja se hvali robotizacijom u svojoj liniji.

Ućida je podsetio i da „Nisan“ namerava da zatvori pogon u Barseloni, te da su pregovori u toku. Sindikat radnika španske auto industrije protestovao je zbog ovog poteza, koji će dovesti do gubitka 3.000 radnih mesta u regionu.

I pored iznetih kritika, akcionari su na kraju, ipak, odlučili da obnove mandat za svih 12 članova uprave „Nisana“.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво