Smederevska tvrđava – jedini sačuvani srpski srednjovekovni dvor

Avionski snimak Smedereva pokazuje da se ceo grad sliva, odnosno, počinje iz jedne tačke – ušća Jezave u Dunav, mesta na kome je Despot Đurađ Branković sagradio tvrđavu.

Istorijske okolnosti doprinele su da se osnovna zamisao despota Đurađa Branković koji je želeo da stvori moderan grad samo delimično ostvare i to u prve tri decenije trajanja od 1428. do 1459. godine. Padom poslednje srpske prestonice - Smederevske tvrđave 1459. godine gasi se srpska srednjovekovna država.

Posetioci tvrđave, koja je sve češći izbor izletničkih poseta, moći će da saznaju, na primer, kako su prozori dvora despota Đurđa Brankovića bili zastakljeni murano staklom, kako su se vodile bitke ili kako se živelo na dvoru, navodi gost Jutarnjeg programa Goran Jovšić, diektor JP „Smederevska tvrđava“.

„Tvrđava je jedan živi svedok vremena. Živi jer se dosta stvari dešava u njoj – izložbe, promocije knjiga, viteški festivali i razne druge manifestacije. Vrvi od života i savako ko dođe, neće se pokajati“, naglašava Jovšić.

Na godišnjem nivou Tvrđavu poseti 100.000 posetilaca sa plaćenim ulaznicama i isto toliko tokom tri dana manifestacije „Smederevska jesen“, koja se održava još od 1888. godine, što je svakako zavidan broj. Pored toga, svakodnevno, više stotina šetača i rekreativaca obiđe Tvrđavu, navodi gost Jutarnjeg programa.

S obzirom na novonastalu situaciju pandemije koronavirusa nadležni u Javnom preduzeću su preduzeli sve potrebne mere. Posetioci se upozoravaju na nošenje zaštitnih maski koje su obavezne, a postavljene su i dezobarijere i natpisi sa upozorenjima.

„S obzirom na to da je Tvrđava najveća ravničarska tvrđava u Evropi i na otvorenom, ona tih 100.000 posetilaca može da primi i u jednom danu, a da bez problema održe potrebno odstojanje, tako da ne moramo previše da brinemo. Ali ukoliko se pojavi više grupa, pravimo odgovarajući raspored obilazaka“, napominje Jovšić.

Od manifestacija koje su predviđene za ovo leto na Tvrđavi, za sada se zna da će se od 3. do 5. jula održati „Teatar u Tvrđavi“. Planiran je i muzički festival, a što se tiče Festivala srednjovekovnog viteškog takmičenja koji je trebalo da se održi u maju, za sada je odložen za 27. septembar i njegovo održavanje će zavisiti od situacije sa pandemijom koronavirusa. Takođe, i za manifestaciju „Smederevska jesen“ se prave rezervne varijante da, ukoliko bude potrebno, budu organizovani samo programi na otvorenom.

Posetioci Smedereva takođe treba da imaju na umu i da je Vila dinastije Obrenović koja je inače rezidencijalni objekat Vlade Republike Srbije otvorena za posetioce tokom vikenda, i gost Jutarnjeg programa, Goran Jovšić na kraju gostovanja napominje da će oni koji dođu otkriti mnoge tajne iz perioda naše dinastije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије