Roskosmos će omogućiti astronautima turistima da izađu u svemirsku šetnju

Roskosmos najavljuje da će do 2023. godine svemirskim turistima biti omogućeno da izađu iz Međunarodne svemirske stanice i u pratnji profesionalnih astronauta prošetaju otvorenim kosmosom.

Do sada su na Međunarodnu svemirsku stanicu kao turisti doleteli sedmorica astronauta amatera, a jedan je putovao dva puta. Poslednji svemirski turista bio je suosnivač „Cirkusa Sunce“, Gaj Laliberte, koji je putovao 2009. godine.

Svemirska agencija je već najavila da će nova dva astronauta amatera posetiti svemirsku laboratoriju pre kraja 2021. godine, no oni neće imati prilike da izađu u svemirsku šetnju.

Sva ova turistička putovanja u kosmos organizuju se u bliskoj saradnji Roskosmosa i američke agencije „Svemirski avanturisti". Oni su zajedno organizovali i prvo turističko putovanje na svemirsku stanicu još 2001. godine.

Cena ovog putovanja koje će obuhvatiti i svemirsku šetnju još uvek nije potvrđena.

U najavi se takođe ne pominje ni kako će se turisti obučiti za ove šetnje i šta će da rade dok budu lebdeli u otvorenom kosmosu. Svemirska šetnja je značajno napornija od samog leta u svemir i zahteva dodatne pripreme i na zemlji, ali i tokom samog putovanja kako bi se osigurala sigurnost svakog astronauta.

Kako najavljuje Roskosmos, samo će jedan od dvojice ljudi koji krenu na sledeći turistički put na Međunarodnu svemirsku stanicu izaći i u svemirsku šetnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије