Provozajte se fijakerom Niškom tvrđavom u 21. i 19. veku

Svako ko dođe u Niš, neizostavno će posetiti i Nišku tvrđavu koja je ključni deo priče i o istoriji i o kulturi grada. Tvrđava je mesto održavanja festivala, koncerata, sportskih dešavanja. Mesto druženja i okupljanja, ali i mesto za pronalaženje mira od gradske vreve. Odnedavno, tvrđavom se može provozati i fijakerom.

Niš je jedan od retkih gradova u svetu sa impozantnom tvrđavom u najužem centru čije se težište nije pomeralo tokom dva milenijuma. Stare, čvrste, visoke zidine i kapije Niške tvrđave, ubrajaju se među najlepše i najbolje očuvane na srednjem Balkanu. Rušena i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dale Osmanlije 1730. godine. Odnedavno posetioci imaju mogućnost da se besplatno provozaju fijakerom i ukoliko žele ostave dobrovoljni prilog za sigurnu kuću.

„Oni koji se provozaju fijakerom moći će da vide slojeve nastajanja niške Tvrđave – rimski sloj, s kraja 3. i početka 4. veka. Mogu da vide zidove srednjovekovne tvrđave, s obzirom da je Niš bio najveći grad države Nemanjića i na kraju bedeme turske tvrđave iz 18. veka“, navodi Marko Đorđević iz TO Niša.

Na fijakerskoj ruti posetioci će videti rimske građevine sa svodovima. Džamiju Baji bega koji je bio jedan od junaka turske serije Sulejman Veličanstveni, tursku kovačnicu, barutane, turski arsenal i mnoge druge građevine.

Osim vožnje fijakerom, sada se može krenuti i na trominutnu virtuelnu šetnju fijakerom tvrđavom iz 19. veka.

„U ovoj šetnji se mogu videti sve građevine iz perioda turske vladavine – harem, Pašin konak, džamije, tursko kupatilo. Autor aplikacije je atmosferu ove virtuelne šetnje obogatio i ljudima, tako da je ugođaj toliko autentičan, kao da ste se vratili vek i po u prošlost“, dodaje Đorđević.

Na Tvrđavi će uskoro biti otvoren i virtuelni Muzej.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво