Oznaku geografskog porekla dobio i hercegovački duvan

Čuveni duvan sorte „hercegovački ravnjak“ upisan je u međunarodni registar imena geografskog porekla, čime je dobio zaštitu izvornosti koja se vodi pri Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu (WIPO) sa sedištem u Ženevi.

Kako je saopšteno danas iz Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, hercegovački duvan je registrovan po Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena porekla i njihovom međunarodnom registrovanju, prenosi portal Indikator.ba.

„Zaštitom hercegovačkog duvana oznakom geografskog porekla štiti se njegova autohtonost i vrednost, što može da bude temelj buduće uloge hercegovačkog duvana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim delom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspeva ova kultura“, navodi se u saopštenju Instituta.

Nosilac prava na ime porekla je udruženje „Duvan hercegovački ravnjak“ iz Gruda.

Hercegovački duvan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med je jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duvan, od kojeg je sitnim rezanjem pravi „škija“ za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. veka, navodi se u informaciji.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво