Viteški spektakl podno Manasije u avgustu

Viteški festival pod imenom “Just out” biće održan od 28. do 30. avgusta u Despotovcu. Organizatori će preuzeti propisane mere zaštite.

Organizatori najavljuju da posetioce očekuje multimedijalni spektakl, uz nastupe brojnih umetnika i umetničkih grupa iz zemlje i inostranstva. 

Ovog puta, festival se održava i u znak sećanja na 600 godina od kada je Despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjevekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula.

Domaćini manifestacije su Beli Orlovi, vitezovi iz Srbije, koji će ugostiti saborce iz više od dvadeset zemalja (Bugarska, Češka, Slovačka, Francuska, Turska, Danska, Mađarska, Republika Srpska, Hrvatska, Rumunija, Slovenija, Norveška, Izrael, Japan, Makedonija, Sudan, Iran, Rusija, Grčka, Belgija, Švajcarska, Indija, Crna Gora...).

Osim umetničkog programa, viteških borbi i prikaza borilačkih veština, publiku očekuje i izložba srednjevekovnih umetnina, prezentacija starih zanata, degustacija srednjevekovne hrane i pića.

Vitezovi iz Srbije i saborci iz brojnih država, u punoj viteškoj opremi, prikazaće srednjevekovne borbe, kao i srednjevekovni način života u viteškom selu koje će biti sagrađeno podno zidina manastira Manasija i uz levu obalu reke Resave.

Posetioci će između ostalog moći da pogledaju domaće i strane majstore veština: sokolare, streličare, bacače koplja, streličare sa konja, mačevaoce i mnoge druge.

Za najmlađe posetioce pripremljene su i radionice: grnčarska, okloparska, oružarska, heraldička, saračka, tkačka, arheološka i brojne druga.

Na "Just Out" festivalu, prvi put u Srbiji će, kako navode organizatori, moći da se čuje neverovatan spoj moderne i srednjovekovne muzike. Veliko iznenađenje spremaju i francuski izvođači srednjovekovne muzike. 

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво