Zašto bebe vole da ih imitiramo

Igre imitacija koju često igramo sa bebama su nam uobičajene. To je i jednostavan način da se roditelji zabave sa svojom decom. Nova istraživanja pokazuju da bebe, ne samo što shvataju da ih imitiraju odrasli, već i da da uživaju i u tome.

Za potrebe studije u kojoj je istraživano kako bebe reaguju kada ih odrasli imitiraju, naučnica Gabrijela Alina Savčič sa Univerziteta Lund u Švedskoj, igrala sa sa bebama uzrasta od šest meseci na četiri različita načina. Ona je, ili oponašala sve što su bebe radile, i to "kao u ogledalu", zatim ih je oponašala, ali je bebama to izgledalo kao da se vide u obrnutom ogledalu, potom ih je imitirala zadržavajući bezličan izraz lica, i na kraju reagovala različito u odnosu na bebino ponašanje. 

Studija je pokazala da su se bebe duže smešile i zadržavale veću pažnju onda kada ih druga osoba potpuno oponaša.

"Imitacija odojčadi na njih deluje kao efikasan način da im se privuče interesovanje i da se odrasli povežu sa njima. Majke su bile prilično iznenađene kada vide kako se njihova deca radosno uključuju u imitacijske igrice sa drugim odraslim osobama", rekla je Savčič.

Dok su se bebe igrale sa Gabrijelom, uočeno je i da su radoznalo očekivale kada će uslediti sledeća imitacija.

"Ovo je bilo prilično zanimljivo zapažanje. Pokazalo su da su bebe i te kako svesne da ih neko imitira, jer su u tom procesu aktivne, svesne su i vlastitog ponašanja i ponašanja drugog", ispričala je Gabrijela.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Plos one. Za istraživanje su koristili informacije od 16 beba. 

Bebe su testirane u svojim domovima, sedeći u majčinom krilu. Gabrijela je ulazila u prostoriju uz osmeh, uspostavljajući kontakt očima i dozivajući bebino ime. Svaka od četiri faze testiranja trajala je oko dva minuta.

Otkriveno je da su sve bebe pokazale znake da su shvatile da ih neko oponaša. To su dale do znanja tako što su se osmehivale i posvetile veću pažnju osobi koja ih imitira.

Naučnici su inače često razmatrali ideju o tome koliko je imitacija ključna igra za bebe u učenju o tome kako da postupaju sa drugima, ali nema mnogo istraživanja koje bi potkrepile tu teoriju.

"Time što smo pokazali da deca starosti od samo šest meseci prepoznaju kada su oponašane,  i da imitacija ima pozitivan uticaj na interakciju, mi počinjemo da popunjavamo taj jaz", rekla je Savčič i dodala da su za detaljnije zaključke neophodna dalja istraživanja.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 28. maj 2020, 20:30) - anonymous [neregistrovani]

Čudno

Beba imitira druge a ne mi bebu.

(četvrtak, 28. maj 2020, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

Ovo bi trebalo da procitaju mnogi ocevi i majke

Savetujem svim onima koji imaju bebe da se sto vise druze sa njima. Nazalost, stalno srecem one koji guraju kolica, drze mobilne, bebe drze mobilne i nema medjusobne komunikacije. Ja sam sa svojim detetom dok je u kolicima u autobusu na primer, uvek pricala i salila se, i uvek nam je bilo zanimljivo i cak ne primetimo kad stignemo tamo gde smo krenuli.

(četvrtak, 28. maj 2020, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

Verovatno

sto i bebe vole da imitiraju i tako se nauce mnogim stvarima.