„Balon sreće“ – za bezbednu posetu najmilijih u staračkom domu

Pandemija koronavirusa je najteže pogodila domove za stara lica pa su i posete ovim ustanovama bile strogo zabranjene. Kako bi omogućili svojim stanarima da se vide sa najmilijima, domišljati pronalazači su osmislili neobičan šator u obliku balona.

U bašti jednog doma za stara lica u severnoj Francuskoj nikao je neobičan šator u obliku balona. Ovaj izum na naduvavanje pomaže stanarima i njihovim rođacima da ponovo budu u bliskom kontaktu, a da ne ugroze svoje zdravstveno stanje i ispoštuju sve preventivne mere uvedene zbog pandemije kovida 19.

Kada su francuske vlasti ukinule zabranu, posete domovima su najpre bile dozvoljene, ali kroz staklena vrata. Međutim, stanari su se žalili da tako imaju osećaj kao da su zatvorenici.

Od pre nekoliko dana primenjuje se ovo novo rešenje. Posete se organizuju u ovom šatoru-balonu gde članovi porodice mogu da čuju, vide, pa i dodirnu svoje stare kroz veoma tanki plastični zid. Čak kažu da im on i ne izgleda kao prepreka, a osećaj dodira potpuno je prirodan, što je veoma važno, posebno kod starih ljudi, pre svega onih koji boluju od Alchajmera, tvrde stručnjaci.

Inovaciju je dobila ime „Balon sreće“. Pritisak u balonu održava vazdušna pumpa. Ovu sobu na naduvavanje osmislila je kompanija koja se bavi proizvodnjom balona za turističke događaje.

Inače, u Francuskoj je registrovano skoro 75.000 obolelih od kovida 19 u staračkim domovima, a više od 10.000 je preminulo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво