Jedite pomfrit, molimo vas!

Dok pandemija koronavirusa ostavlja svoje posledice na svetsku ekonomiju, posebno pogođena je prehrambena industrija zbog mera zabrane kretanja zbog kojih su mnogi restorani i ugostiteljski objekti zatvoreni. U Belgiji su posebno na udaru uzgajivači krompira, koji su apelovali na građane da više jedu pomfrit.

List Brisel tajms piše da su belgijski poljoprivrednici zabeležili višak od 750.000 tona krompira od početka uvođenja mera u martu. Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata i restorana koji su samo obavljali dostavu, potražnja za krompirom, posebno pomfritom, opala je drastično.

Da hiljade tona krompira ne bi propalo, od Belgijanaca je zatraženo da jedu više pomfrita, barem dva puta nedeljno.

„Tradicionalno, Belgijanci jedu pomfrit jednom nedeljno i to je uvek poseban obrok“, rekao je Romain Kuls, generalni sekretar belgijske Asocijacije za trgovinu krompirom.

Zbog smanjene potrošnje, industrija krompira mogla bi da pretrpi i do 125 miliona evra gubitaka. Iako će brojne mere biti ukinute naredne nedelje, restorani će i dalje ostati zatvoreni.

Kako ne bi bacali krompir, poljoprivrednici su se dogovoriti da doniraju 25 tona krompira nedeljno narodnim kuhinjama, a takođe se šalju i u krajeve sveta koje beleže nestašicu krompira – centralna Evropa i Afrika.

Ono što ostane biće iskorišćeno kao bio-gorivo.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије