Poštanske marke sa simbolima Kruševca i Čačka

Gradovi bogatog kulturno-istorijskog i spomeničkog nasleđa i raznovrsne turističke ponude, Kruševac i Čačak, našli su se na poštanskim su markama, u okviru filatelističkog izdanja „Gradovi Srbije“. Na ovaj način Pošta Srbije u 180-toj godini postojanja, nastavlja da promoviše znamenitosti srpskih gradova.

Marka sa simbolom grada, Spomenikom Kosovskim junacima, vajara Đorđa Jovanovića i vinjeta sa motivom Crkve Lazarice, mogu se nabaviti u glavnoj kruševačkoj pošti. Prvi kupci su filatelisti, kojima je ovo 27. poštanska marka u kolekciji, sa znamenitostima Kruševca.

Prva marka je izašla 1921. godine, a štampana je za vreme Drugog Svetskog rata. „Bavim se razmenom maraka sa pedesetak zemalja. Za desetak dana ta marka će da otputuje, od Japana do Amerike, Azije, cele Evrope tako da će svi da vide naš grad“, rekao je filatelista Bratislav Milenković.

Ovo izdanje Pošta Srbije je priredila uz stručnu saradnju sa turističkom organizacijom.

„I upravo je srž turističke ponude. Dakle, one znamenitosti koje se odnose na poslednje tri decenije 14. veka, kada je Kruševac bio prestonica srednjovekovne Srbije i kada se odigrao jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji“, rekla je maja Danilović iz TO Kruševac.

Privilegiju da se pored velikog broja spomenika, ustanova kulture od nacionalnog značaja i sakralnih objekata, izdvoji i kao motiv Čačka nađe na poštanskoj marki, dobio je Trg sa fontanom. Na vinjeti i koverti je hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg iz 12. veka.

,„Nesumnjivo je najistaknutiji simbol grada. Građevina koja svedoči o viševekovnoj istoriji naselja. Preplitanju i uticaju mnogih kultura, njihovom mešanju. Današnji arhitektonski sklop crkve u Čačku rezultat je mnogobrojnih prepravljanja pretvaranja u džamiju,  ali i poznijih obnova iz 14. veka preduzetim da se crkvi vrati izgled pravoslavnog hrišćanskog hrama“, istakla je Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku.

Svaka marka nominalne vrednosti 81 dinar, štampana je u tiražu od 50 000. Izdanje sadrži i dva koverta prvog dana, sa posebnim žigom, kao i dve maksimum karte sa spomenicima knezu Lazaru i Nadeždi Petrović, najznačajnijoj srpskoj slikarki s kraja 19. i početka 20. veka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво