Života je potkivač jaja, ali i – sijalica

Kada je pre desetak godina ostao bez posla na železnici, Života Denić iz Lapova, posvetio se brojnim hobijima i poslovima koje voli. Uvek je težio da to bude nešto drugačije, čime se retko ko bavi. Iako nije izučio kovački zanat, brzo je naučio da potkiva jaja, a jedini u Srbiji – na isti način, ukrašava i sijalice.

Umesto u tiganju, jaja iz Denićevog kokošinjca završavaju u majstorskoj radionici. Tu im Života dodaje ukrase – potkovice, kao simbole sreće. Među kovačkim alatom je i stomatološka oprema.

„Pa, zubarska bušilica je, ajd` sad, malo i ja da budem savremen. Treba mali nakovanj, te cicangle, kojim se oblikuju ovi ekserici, ove potkovice“ potrudio se da objasni svoje veštinere Života.

Iako se nikada time nije bavio, brzo je savladao kovačku veštinu. Precizno i strpljivo, na jajetu buši 12 rupa, na koje se stavlja šest ekserčića i potkovica od olova. Za sirovine ne brine.

„Jedno jaje, da bi se potkovalo, može da se razbiju tri. A, hvala Bogu, materijala ima koliko hoćeš, kokoške nose svakog dana“, dodaje Života.

Kada je savladao taj jedinstven zanat, pod „čekić“ su došle sijalice.

„Pa probaću možda i ove što su na ulična svetla, ali ove klasične. Inače ove neonke ne znam, nisam probao, ili ove novije“, kaže Života.

Nekada su šegrti za majstorski ispit, morali da potkuju jaje. To je bio dokaz da su savladali zanat i da mogu da se žene. Baš iz ljubavi, ali prema priji, Života je nadgradio svoje umeće.

„Pa sam `ajde, tu prvu sijalicu potkovao za priju Vijetnamku. Ali, pravim ja i za naše Srbe, ne samo za ove sa strane. Ali, prija je prija“, iskren je Života.

Sve što je napravio, neobični Lapovčanin je poklonio. Iako su u susednim zemljama potkovana jaja, turističa atrakcija od koje se lepo zaradi, kaže da mu taj hobi donosi mir i zadovoljstvo. A ideja za nove izazove, ima napretek.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије