„Zvezdane staze“ predvidele računare, mobilne telefone i tablete

Za internet revoluciju i tehnološke izume koje je prate u velikoj meri je zaslužna mašta pisaca, scenarista i reditelja. U prilog tome ide i činjenica da smo mnoge uređaje koje danas koristimo videli u naučno-fantastičnim filmovima i serijama. Jedna od njih su i „Zvezdane staze“.

Glavni likovi iz serije Zvezdane staze koji putuju svemirskim brodom „Enterprajz“ na istraživačkom zadatku koriste različite uređaje od kojih su mnogi poslužili kao inspiracija naučnicima i pronalazačima tako da su neki od njih postali naša realnost.

Ideja serije je začeta negde 1965. godine, a počela je da se snima 1966. Slobodno se može reći da je Džin Rodenberi koji je bio tvorac Zvezdanih staza zaista bio veliki vizionar.

„Šta je bila ideja? Ideja je bila da se u jedan svemirski brod koji se zvao 'Enterprajz' ubaci mikroračunar i plus da se ostvari komunikacija preko malih uređaja, sa tog svemirskog broda na ostale delove planete gde je posada uspela da dođe“, objašnjava profesor Petar Kočović sa Univerziteta „Union-Nikola Tesla“.

Najmanji računar Aj-Bi-Em serije 360, bio je veličine preko 300 kubika.

„Šta su oni uradili? Oni su napravili jedno postolje gde su stavili sijalicu i to je trebalo da bude kao komandni modul i mikroračunar i nazvali su ga 'Alter'. Gle čuda, Bil Gejts je napravio prvi takav računar koji je nazvao 'Alter'“, dodaje profesor Kočović.

Među idejama autora Zvezdanih staza je i mobilni telefon.

„Ono što je on zamislio između ostalog je i sam dizajn jedne čuvene 'motorole' koja se otvarala na preklop i bila jako zanimljiva“, navodi Aleksandar Linc Đorđević, direktor Instituta primenjenih nauka.

U seriji, takođe možemo da vidimo i prvi tablet. A od svega što je napravljeno, inženjeri nisu uspeli da urade teleportaciju i nisu napravili uređaj koji se zove „trikorder“.

„'Trikorder' je uređaj koji koristi kapetan Spok i posada koji uzorke vazduha, metala, nemetala sa planete gde su skupili, u sekundi stave u jednu epruvetu, a uređaj uradi analizu. Iako nije napravljen mi danas imamo neke od elemenata 'trikordera'. Jedan je koji delimično analizira sastav hrane. U obliku je gedžeta, služi za široku upotrebu, mada postoje i profesionalni uređaji, i postoji uređaj koji služi za analizu vazduha. Susretali smo se u prethodnom periodu sa zagađenjem vazduha tako da on analizira 50 elemenata podeljenih u dve grupe i daje jedinstven parametar koji mi znamo kao AQ indeks“, navodi profesor Petar Kočović.

Takođe, ne treba ni da zaboravimo da su tvorci današnjih „gugl naočara“ i drugih sličnih proizvoda, inspiraciju potražili baš u Zvezdanim stazama.

„Meni se mnogo sviđa ova nova serija Pikar koja ide vezano za Zvezdane staze, najnovija. I oni pokušavaju da idu jedan korak napred. Između ostalog, to su hologramski prikazi svega šta se dešava i da možete da imate tač-skrinove. Sledeći korak je da se ti hologrami koriste, uopšte ne morate da imate ništa nego da se samo te slike koriste i da na osnovu toga dajete komande“, napominje Aleksandar Linc Đorđević.

Preostalo je samo da čekamo da će i neki od izuma iz najnovije sezone uskoro postati deo naše svakodnevice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара