Šetao psa pa naišao na poruku u boci staru 82 godine

Britanac je pronašao poruku u staklenoj boci staroj 82 godine i otkrio njeno poreklo, prenose mediji u Britaniji.

Poruka u boci, napisana na kartonskoj kutiji od kolača, 1938. godine, pronađena je na jednoj plaži u Velikoj Britaniji. 

Pronalazač se dao u iscrpnu potragu za autorom misteriozne poruke. Najdžel Hil šetao je psa u Džersiju, na Kanalskim ostrvima kada je naišao na staru staklenu bocu.

U njoj je pronašao rukom napisanu poruku od 5. septembra 1938. godine koja glasi: „Može li pronalazač ove poruke biti ljubazan i kontaktirati Džona Stiplforda, Avenija Findon 18, Barnet, Engleska, i predati mu ovu fotografiju“.

„Dok smo se vraćali iz šetnje, primetio sam neobičnu bocu, do polovine uronjenu u pesak i zapazio da se u njoj nalazi zamotan papir“, rekao je Hil Global njuzu.

Pronalazač je odneo bocu kući, ali je morao da razbije jedan njen deo kako bi došao do poruke.

Hil je video natpis na kartonu „Kovli bros ltd.“ a pretragom na internetu, pronašao je podatak da je ta kompanija bila registrovana 1931. godine u Džersiju, što ga je uverilo u autentičnost datuma koji je na njoj napisan.

Dolazak na venčanje 

Umesto da poruku zadrži za sebe kao uspomenu, Hil se upustio u istraživanje njenog porekla. Uz pomoć društvenih mreža, uspeo je da pronađe osobu koja stanuje na adresi navedenoj u boci.

„Sadašnji stanari nisu poznavali Stiplforda, ali su pronašli dokument iz kojeg se vidi da je Stiplford tu nekretninu kupio 1921. godine“, rekao je Hil.

Hil je pokušao da otkrije i autora poruke, kao i to, šta je on radio u Džereju te godine.

„Moguće da je poruku napisao Džon de Veldajč Stiplford, koji je nosio nadimak Džek, i živeo je od 1890. do 1980. godine. Džek je najverovatnije dolazio u Džersej na proslavu venčanja brata svoje žene, Frederika Sesila Hejtera s Mjuriel Ketlin Larabalester koja je održana u
Crkvi Svetog Luke, ovde na ostrvu“, objašnjava Hil.

„Ipak, verovatnije je da je Stiplfordov sin, Džon, koji je takođe bio prisutan na venčanju i koji je tada imao 14 godina, autor ove poruke. Porodica je u Džersej najverovatnije stigla morem iz Vejmuta, na jednom od brodova koji su prevozili putnike do Kanalskih ostrva, tokom 30. godina prošlog veka“, pojasnio je Hil.

Autentičnost rukopisa Džona Stiplforda potvrdila je njegova ćerka. Razlog zbog kojeg je on napisao ovu poruku, ostaje misterija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво