Muzej u kome su eksponati jestivi i slatki

Protekle nedelje, Beograd je postao bogatiji za još jedan muzej – posvećen čokoladi. U njegov obilazak posetioci kreću sa čašom tople čokolade.

Lepa na oko, još lepša kada se proba. A za potpuni doživljaj u Muzeju čokolade i to je moguće. U priču o njenom nastanku sažetu u četiri prostorije, kreće se sa čašom tople čokolade.

„Prva prostorija je zapravo vezana za južnoameričku ili srednjoameričku prašumu - Maje, Inke i Asteci – prva drevna plemena koja su imala priliku da u nešto gorčoj varijanti osete primarnu čokoladu ili kakao“, objašnjava Petar Protić iz Muzeja čokolade.

Ipak, posetioci imaju priliku da probaju nešto slađu čokoladu i dobiju čokoladno proročanstvo od majanskog božanstva koje je sa stolicom astečkog kralja stiglo baš iz Južne Amerike.

„Druga prostorija tiče se samog dolaska čokolade na tlo Evrope brodovima Kristofora Kolumba. Prvo je španski dvor imao ekskluzivnu priliku da proba taj novi ukus zrna iz Novog sveta koji im se veoma dopao“, nastavlja Protić.

A priliku da čuju priču o razvoju ove poslastice u Španiji imaju posetioci gotovo svih muzeja čokolade u svetu. Beogradski, međutim, nudi i jednu malo drugačiju.

Pred sam kraj putovanja kroz istoriju čokolade posetioce očekuje priča o Olgi, prvoj čokoladi koja je proizvedena u Kraljevini Jugoslaviji. Od nje nije ostao ni omot, a od fabrike „Šonda“ jeste slika i sećanje da se nalazila na Dorćolu nedaleko od mesta gde je danas Muzej čokolade.

U njemu su izloženi omoti nekada nadaleko poznatih jugoslovenskih čokolada pristigli iz privatnih kolekcija ali i unikatni čokoladni eksponati domaće radinosti.

„Osoba koja je specijalno dizajnirala i napravila ove eksponate, jer su oni zapravo napravljeni od čokolade, malo je podigla pri toj recepturi temepraturu da upravo može da bude za ovakve postavke, znači neka dnevna temperatura možda malo više od toga da bi čokolada mogla da potraje malo više od mesec dana bez ikakvih problema i da bude jestiva“, naglašava Petar Protić.

Priliku da pojedu sve eksponate imaće najmlađi kada za mesec dana u Muzuje bude organizovana interaktivna radionica za decu. Tada će i čokoladna postavka biti zamenjena novom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво