Veterinar koji je operisao crnu mambu, lava, kojota, aligatora

Veterinar Srećko Radojičić, osim što brine o zdravlju najstarijeg mačka u Srbiji, imao je priliku da spasava živote opasnim zverkama i ezgotičnim stanovnicima zooloških vrtova.

Na operacionom stolu hirurga veterine Srećka Radojičića za tri decenije rada našla su se najozloglašenija imena zooloških vrtova u Srbiji. Među njima i crna mamba s tumorom u grlu.

„Bila je dosta duga priprema, to su bile knjige, to je bio način uspavljivanja, jer najvažnije je takvu otrovnicu prvo uhvatiti i dati injekciono narkozu, da bih bezbedno radio. Uglavnom s opasnim divljim životinjama, razmišljaš da se ona ne probudi, jer su to situacije kad ne znaš šta ćeš da radiš, jednostavno nepripremljen si“, priznaje Radojičić.

Velika priprema celog tima koji mu pomaže u sali bila je potrebna, kaže, i za operacije na primer tumora jajnika lavice, kojota, majmuna, ali i tigra kome je kralj životinja odgrizao rep. Ipak, i kada operacija prođe bez problema, opasnost ne prestaje.

„Posle završene operacije trebalo je da tigra uvedemo u njegovu jazbinu koja je bila zagrejana, zbog temperature. Radnici su nosili, njih četvorica, sa zadnje strane, a ja sam uhvatio glavu tigra i jednostavno unazad ušao u tu njegovu jazbinu. U jednom trenutku on je samo otvorio oči, a nije se nalazio možda dva centimetra od mene, kako sam ga držao. Ja nisam znao šta da radim, da li da ga ispustim, ali ipak se pribranost pojavi“, priseća se veterinar.

Mnogi su ga prvi put upoznali kada je spasio najstarijeg stanovnika beogradskog Zoo vrta – aligatora Muju. Tu intervenciju su obeležile dve stvari – to je bila prva egzotična životnja na njegovom operacionom stolu i imao je samo jednu noć da se pripremi.

„U početku je bilo malo problema zbog vezivanja i fiksacije, kad nas je svojim repom, koji je dosta muskulozan, pobacao kraj stola na kome smo ga fiksirali. Tako da je operacija protekla kako sam jednom posle tri, četiri godine posmatrao na 'Enimal planetu'“, dodaje Srećko Radojičić.

Srećko svakodnevno pomaže i onima o kojima niko ne brine – psi lutalice u njegovoj ambulanti operišu se besplatno. Za dve decenije oko 6.000 hiljada lutalica je dobilo pomoć.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2020, 11:35) - Miccia [neregistrovani]

Eeeee

Eeeee, da nam je takvih vetrrinara više. Ovakav entuzijazam se ne nalazi često. Da su nam i lekari slični bilo bi super.

(subota, 25. jan 2020, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

Srećko

Srećko koji donosi sreću životinjama! Bravo, hrabri čoveče!

(subota, 25. jan 2020, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Srecko

Ma to je Srecko Svaka cast

(subota, 25. jan 2020, 14:42) - Ljiljana [neregistrovani]

Svaka cast

Steta sto nemamo vise takvih veterinara

div id="adoceanrsvdcfhklggd">