Sve brojniji dronovi lete bez registracije

Za dronove smo relativno skoro čuli, ali brzo su ušli u našu svakodnevicu. Čak ni snimanje veselja ne može da prođe bez drona. Zakonom su propisana pravila, ali 90 odsto letova bespilotnih letelica nije registrovano.

Bespilotne letelice, dronove, može da kupi bilo ko, pa i maloletnici. Osim za snimanje, mogu da se koriste i u poljoprivredi, geodeziji, građevinarstvu, spasilačkim misijama... 

Iako su za upravljanje i snimanje potrebne posebne dozvole, mnogi ih nemaju. Od 2015. godine, kada su kod nas ove letelice postale popularne, prodato je oko 5.000 komada, registrovano oko 400, a dozvole poseduje oko 600 korisnika.

Prema Pravilniku o bespilotnim letelicama, sve one teže od 500 grama moraju da se registruju. Prema podacima Nacionalnog klastera bespilotnih letelica, u Srbiji je trenutno odobreno 515 bespilotnih letova. Ali, to su samo oni registrovani.

„Devedeset odsto letova nije registrovano. To predstavlja jako veliki problem“, rekao je Sima Marković iz Nacionalnog klastera bespilotnih letelica i bliskih sektora.

„U našem krugu profesionalnih letača, nema nas mnogo, siguran sam da se poštuje. Ali, 99 odsto letača apsolutno ne poštuje taj naš Pravilnik“, kaže Dejan Marković, prodavac i korisnik bespilotnih letelica.

Dronovi se prave uglavnom od plastike, teške su od 200 grama, pa sve do 26 kilograma, sa celom opremom. Mogu da razviju brzinu od 30, pa čak do 250 kilometara na sat, i da budu u vazduhu od tri minuta do pet sati, u zavisnosti od modela.

Dozvoljena visina koju mogu da dostignu je 100 metara, a moguće je da polete i do 500.

A moguće su i zloupotrebe.

Srećom, tragičnih ishoda još nije bilo. Zabranjeno je letenje noću, iznad ljudi, na aerodromima i stadionima, a letelica uvek mora biti u vidokrugu onog koji njom upravlja.

Dozvola za letenje dobija se u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije, a za snimanje od Ministarstva odbrane. O poletanju treba obavestiti i kontrolu letenja.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи