Zlatiborska žičara u završnoj fazi izgradnje

Izgradnja zlatiborske panoramske žičare je u završnoj fazi. Od Nove godine će početi testiranje na devet kilometara dugoj trasi najmodernije gondole, koja će povezati centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem će se nalaziti međustanica. Projekat vredan 13 miliona evra, koji se smatra jednim od najznačajnijih u turizmu Srbije poslednjih decenija, upotpuniće ponudu ove planine, a kako se očekuje i doprineti razvoju tercijarnog sektora Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije.

Postavljeno je svih 36 stubova, montira se međustanica u Ribnici, predstoji montaža užetnjače, postavljanje sajli, kao i parterno uređenje stanica, i vrlo brzo, Gold gondola Zlatibor će biti spremna za prve putnike.

„Planiramo da završimo građevinske radove kompletno, a vreme nas služi, do kraja ove, i onda u narednoj godini da eto, krenemo sa uživanjem i iskoristimo i sigurno proleće za pogled na Zlatibor sa visine“, kaže Bojana Božanić, direktorka iz JP „Gold gondola Zlatibor“.

U 55 kabina, brzinom od šest metara u sekundi, prevoziće se 600 putnika na sat, i savladati visinska razlika od 531 metra. Strme padine Tornika su bile poseban izazov tokom postavljanja stubova, a uskoro počinje i njihovo povezivanje.

„Radio sam već na sličnim projektima, ali ovo je baš duga žičara, u završnoj smo fazi, postavljamo poslednju užetnjaču najveće gondole, ostaje još da se montiraju kablovi“, kaže Žilijen Rue iz francuske kompanije „POMA“.

„Možda najinteresantniji deo priče je vezan za prelazak preko samog Ribničkog jezera. S obzirom da se radi o sajli fi pedeset i da je samo jedan kotur sajle težak 45 tona“, rekao je Aleksandar Kaličanin, odovorni izvođač radova „Amiga“ iz Kraljeva.

Pogled sa visina, i vožnja do skijališta, sigurno će otkriti i neke manje poznate delove Zlatibora. Na tom tragu su i Vodice, u kojima niče jedinstveno naselje – selo srpsko, kaubojsko i indijansko, sa karakterističnim objektima i sadržajima, koji već privlače turiste, tako da će uz gondolu, naredne godine, goste ovde dočekati novi sadržaji.

„Mi smo ove godine zabeležili porast broja posetilaca za deset posto, Zlatibor posećuje negde godišnje oko 300.000 posetilaca, koji ostvare 1.200 000 noćenja. Siguran sam da će se ove cifre duplirati posle otvaranja gondole, a u nekom razvojnom periodu od deset godina ćemo doći do nekih cifara milionskih“, izjavio je Vladimir Živadinović, direktor TO Zlatibor.

Gold gondola će, po svemu sudeći, biti još jedan zlatiborski rekord,  jer će biti dva kilometra duža, od za sada najduže u svetu panoramske gondole – Tjanmenšan u Kini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво