Neobične kazne za temperamentne vozače

Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju. Vozačima koji vole da previše pritiskaju papučicu za gas, ponudili su izbor – novčana kazna ili prekid vožnje dok se ne smire strasti.

Prema novoj kampanji, ako se vozač odluči na tajm aut, mora da odsedi u vozilu određeno vreme. Za prekoračenje brzine do 21 kilometar na sat, moraju da prekinu vožnju na 45 minuta, za prekoračenje od 21 do 40 kilometara na sat, i čitavih sat vremena.

„Razgovarali smo sa brojnim vozačima i tako došli na ideju o tajm autu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju uticaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune - plate i zaborave na njih. Sa druge strane, stvarno se nerviraju ako moraju da provedu sat vremena u policijskom automobilu“, ističe savetnik Elari Kasemets.

Policija kaže da se mogućnost zamene novčane kazne prekidom vožnje primenjuje samo na one koje prvi put uhvate.

„Gotovo svi vozači koji su ovde proveli vreme, zaista se smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine, tako da mislim da se ovo rešenje pokazalo kao ispravno“, dodaje Kasemets.

Međutim, ovo nije jedino kreativno rešenje estonske saobraćajne policije. Od pre godinu dana, policajci uz novčanu kaznu prekršiocima dele i donorske kartice, kako bi osvestili vozače rizika povezanih sa prebrzom vožnjom.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. okt 2019, 21:36) - anonymous [neregistrovani]

Naravno

Naravno da će da plate kaznu kao obični račun i da nastave dalje kad su kazne sitne.
Izvolite pa napravite da kazna bude u visini cene automobila koji voze pa da vidimo šta će da se desi.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

Potpuno netačno

Veliki broj vozača vozi brže da bi što pre stigli na cilj i izašli iz vozila. Pvakvom katnom, samo stvaraju konta efekat...

(ponedeljak, 14. okt 2019, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

Katastrofa

A zašto ne bismo ovako: za pljačku do 10 miliona evra od bilo koje banke, da odsediš 15 minuta u hotelu sa pet zvezdica, o trošku te iste banke, pod uslovom da ne vratiš ukradene pare. Da li ste vi bre normalnI? Stalno ugađanja KRIMINALCIMA za volanom! Ljudi ginu, deca ginu, ali važno je da ti kriminalci ne budu ni kažnjeni? Već vidim da će ovo kod nas da krene po hitnom postupku, leks specijalis predsednika. Svakom kriminalcu za volanom, svakom siledžiji i ludaku, da se isplaćuje mesečna naknada od 10 miliona dinara. Policiji je odavno zabranjeno da ih dira.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 10:35) - Slavisa [neregistrovani]

Kazna

Ovo se nasu drzavu ne tice. Nasa drzava samo gleda gde ima kesa. Tamo gde nema kesa mogu svi da se poubijaju to nasu drzavu ne interesuje. Ako mogu naplatiti kazne da bi napunili budzet to je u redu a ostalo nije bitno.