Ako pronađete ovu novčanicu odmah idite kod numizmatičara

Proteklih dana možda ste imali priliku da naiđete na kovanice od jednog, dva ili pet dinara sa utisnutom godinom kovanja – 2019. Čuvajući ih im nećete preterano povećati vrednost, kao što je to slučaj sa novčanicom od 100 dinara 1884. godine, za koju možete da dobijete i par desetina hiljada evra.

Novcem se plaća određena cena, ali i novac ima svoju cenu, posebno kada izađe iz opticaja. Ako još ima i grešku u štampanju ili kovanju to mu višestruko podiže vrednost pa je kolekcionarima uvek zanimljiv.

Kada i koliko će ovogodišnje kovanice biti interesantne numizmatičarima, teško je predvideti.

„Ne možemo očekivati da one postignu neku izuzetnu numizmatičku vrednost. Kako vreme prolazi one će biti nešto vrednije nego danas, ali sigurno se od njih nećemo obogatiti. Ima nekih novčića koji su stari po 100 godina koji ni danas nisu dobili na nekoj drastičnoj vrednosti, a ima jednostavno novčića starih po 20 godina koji su jako popularni. Primer, sav kovani novac sa likom Nikole Tesle je popularan, bez obzira na tiraž“, objašnjava numizmatičar, Željko Jelić.

Za kolekcionare je popularan i novac kovan ili štampan u malom tiražu koji je bio u opticaju, a stepen očuvanosti je jedan od faktora koji mu određuju cenu. Za kulturne institucije neki primerci ipak nemaju cenu.

„Novac iz 1875. godine jer je na tom novcu prvi put natpis dinar. To je natpis novouspostvljene novčane jedinice. Za nas od značaja je, istorijski posmatrano, prvi novac iz moderne Srbije iz 1868. godine. To je veliki istorijski trenutak kada Srbija koja je još uvek u vazalnom odnosu prema turskoj vlasti počinje da kuje sopstveni novac“, ističe Svetlana Miljanić, stručni saradnik za numizmatiku NBS. 

U NBS se čuva prvi kovani novac moderne Srbije iz 1868. godine sa likom kneza Mihaila Obrenovića koji osim istorijske nema veliku numizmatičku vrednost. Međutim, ono što ima i veliku numizmatičku vredost je novčanica iz 1884. godine koja je bila u opticaju do Prvog svetskog rata. Tada je u prometu ostalo njih 70, a sudbina većine nije poznata.

Poznato je ipak da originalni primerak osim u Narodnom muzeju postoji i u kolekciji našeg sagovornika koji smatra da je sačuvano svega desetak novčanica.

„Novačanica od 100 dinara iz 1884. zavisno od stepena očuvanosti vredi od par hiljada evra do par desetina hiljada evra. Recimo dvadesetak hiljada evra ako je ekstremno očuvana“, navodi Željko Jelić.

Tu skupocenu biste možda i primetili, ali moguće je da vam je kroz ruke nekad prošla novčanica koja vredi znatno više nego što na njoj piše. Vrednost, kažu poznavaoci, nije u brojevima, već u detaljima.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво