Ako pronađete ovu novčanicu odmah idite kod numizmatičara

Proteklih dana možda ste imali priliku da naiđete na kovanice od jednog, dva ili pet dinara sa utisnutom godinom kovanja – 2019. Čuvajući ih im nećete preterano povećati vrednost, kao što je to slučaj sa novčanicom od 100 dinara 1884. godine, za koju možete da dobijete i par desetina hiljada evra.

Novcem se plaća određena cena, ali i novac ima svoju cenu, posebno kada izađe iz opticaja. Ako još ima i grešku u štampanju ili kovanju to mu višestruko podiže vrednost pa je kolekcionarima uvek zanimljiv.

Kada i koliko će ovogodišnje kovanice biti interesantne numizmatičarima, teško je predvideti.

„Ne možemo očekivati da one postignu neku izuzetnu numizmatičku vrednost. Kako vreme prolazi one će biti nešto vrednije nego danas, ali sigurno se od njih nećemo obogatiti. Ima nekih novčića koji su stari po 100 godina koji ni danas nisu dobili na nekoj drastičnoj vrednosti, a ima jednostavno novčića starih po 20 godina koji su jako popularni. Primer, sav kovani novac sa likom Nikole Tesle je popularan, bez obzira na tiraž“, objašnjava numizmatičar, Željko Jelić.

Za kolekcionare je popularan i novac kovan ili štampan u malom tiražu koji je bio u opticaju, a stepen očuvanosti je jedan od faktora koji mu određuju cenu. Za kulturne institucije neki primerci ipak nemaju cenu.

„Novac iz 1875. godine jer je na tom novcu prvi put natpis dinar. To je natpis novouspostvljene novčane jedinice. Za nas od značaja je, istorijski posmatrano, prvi novac iz moderne Srbije iz 1868. godine. To je veliki istorijski trenutak kada Srbija koja je još uvek u vazalnom odnosu prema turskoj vlasti počinje da kuje sopstveni novac“, ističe Svetlana Miljanić, stručni saradnik za numizmatiku NBS. 

U NBS se čuva prvi kovani novac moderne Srbije iz 1868. godine sa likom kneza Mihaila Obrenovića koji osim istorijske nema veliku numizmatičku vrednost. Međutim, ono što ima i veliku numizmatičku vredost je novčanica iz 1884. godine koja je bila u opticaju do Prvog svetskog rata. Tada je u prometu ostalo njih 70, a sudbina većine nije poznata.

Poznato je ipak da originalni primerak osim u Narodnom muzeju postoji i u kolekciji našeg sagovornika koji smatra da je sačuvano svega desetak novčanica.

„Novačanica od 100 dinara iz 1884. zavisno od stepena očuvanosti vredi od par hiljada evra do par desetina hiljada evra. Recimo dvadesetak hiljada evra ako je ekstremno očuvana“, navodi Željko Jelić.

Tu skupocenu biste možda i primetili, ali moguće je da vam je kroz ruke nekad prošla novčanica koja vredi znatno više nego što na njoj piše. Vrednost, kažu poznavaoci, nije u brojevima, već u detaljima.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 27. mar 2020, 01:30) - anonymous. [neregistrovani]

Đorđe Milan i Svetlana

Posjedujam več dugo 1Dinar(1925) kovanica sa greškom, duplo kovane sa namjerno željenim smaknućem,
Breselska mustra ili kovanica sa porukom novo nastaloj kraljevini S.H.S. Koncept ovog teksta bih izgledao
odprilike ovako:
1. Uloga Đorđa u smjeni vlasti period pad Obrenovića uspon Karađorđevića
2. Uloga Đorđa u
3.
4.
5. Uloga kovanice sa navodnom greškom 1Dinar(1925)Brisel mustra, duplo kovanje, gdje se ona koristila i kako i navodno ko juje imao

-nastavak slijedi-


(petak, 06. mar 2020, 07:19) - anonymous [neregistrovani]

Kovanica sa grškom odnosno porukom 1 Dinar (1925)-duplo kovanje,bez munja,,Brisel"-mint

Posjedujem kovanicu od 1 dinar(1925) na kojoj je napravljena veoma krupna greška ,za ono vrijeme ko bije
donio ili pustio u promet ,onakvu kakva jeste,ostao bi bez glave-kovanicu možete vidjeti kad ukucate rile2
Kovanica je ispala da Kralj Aleksandar KaraĐorĐeviĆ ima dvije glave,da je kraljevski novac bez Krune, i najgore,za ono vrijeme da nema jednog naroda Slovenaca a Kraljevina se zove S.H.S
Ukucaj rile2 traži kovanica sa greškom

(petak, 29. nov 2019, 15:13) - anonymous [neregistrovani]

Novac

Imam novcanicu (naziv:25 para) iz 1920 godine zanima me ima li ikakvu vrijednost

(ponedeljak, 05. avg 2019, 20:23) - anonymous [neregistrovani]

1885

Imam takvu novcanicu,samo je iz 1885. Da li ona ima vrednost?

(ponedeljak, 05. avg 2019, 16:09) - pozz [neregistrovani]

tokidoki

I ja imam novcanicu od 5000 kuna iz 1943. Nema to nikakvu vrednost jer je nije tesko nabaviti kao ni novcanicu od 100km iz 1941.

(nedelja, 04. avg 2019, 19:58) - Kune [neregistrovani]

100 kuna iz 1941

Novčanice od 100 kuna iz 1941 su gotovo bezvredne jer ih je jako mnogo napravljeno. U BiH su ljudi ložili čitave torbe istih - mada su mnoge "preživele"..

(nedelja, 04. avg 2019, 15:55) - Оги_БЛ_СРБ [neregistrovani]

Вриједност

Питање за нумизматичара. Имам новчаницу од 100 куна из 1941 години и занима ме колико би вриједила на нашем тржишту? Знам да се сво знамење из тог пероида уништавало у комунистичкој Југославији, али мој дјед је заплијенио, сакрио и сачувао неколико примјерака у нади да ће некад завриједити.

Иначе сам претпостављам да би неки колекционар знамења у западној Европи био спреман платити поприличну своту новца, ако не три пута већу од оне која би се код нас понудила.

(nedelja, 04. avg 2019, 13:01) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor na komentar

Ne, nema njih itekako po Srbiji. Vi mislite na 100 dinara Srpske narodne banke iz 1941 kojih ima puno. Ovde se govori o 100 dinara iz 1884.godine.

(nedelja, 04. avg 2019, 12:56) - joca - Nova Detelinara [neregistrovani]

Gde da se javim?

Moj pradeda ostavio pun dzak tih starih novcanica.

(nedelja, 04. avg 2019, 11:22) - anonymous [neregistrovani]

Vreme je

da RTS pocne da radi svoje video priloge koje naknadno stavlja na Youtube - u HD ili 4K rezoluciji. To ne smeta onima sa slabijim internetom da ipak pogledaju video u slabijoj rezoluciji koju mogu rucno menjati klikom na dugme Settings u okviru samog klipa, ali omogucava milionima nas u Srbiji i van nje da uzivamo u video-vestima u punom njihovom sjaju !