Kako se u isto vreme živi u Užicu, Kongu, Palestini i Džakarti

Šta je zajedničko „Sivonji“, „Slatkom grehu“, „Konzervama“ i „Belom dvoru“? Već pola veka deo su svakodnevnog govora stanovnika grada na Đetinji.

„Dobar dan, da li možete da me odvezete prvo do 'Lepe Brene', zatim do 'Šarulje i teleta' pa idemo do 'Palestine'“, pita Sanja Dragićević Babić užičkog taksistu, koji, naravno, zna tačno kuda ona želi da ide.

Na mapi ne postoje, ali Užičani dobro znaju o čemu je reč. O višespratnicama koje su poznatije po nadimcima, nego po adresama.

Zoran, na primer, živi u „Konzervi“. Ne zna se ko je kumovao ovim zgradama, ali nadimci žive godinama.

„Užičani su, kad su potrošili sve nadimke na sebe, znači Ćebe, Brbljo, Žvalo, krenuli da imenuju zgrade po Užicu. 'Šarulja i tele' su došli posle 'Sivonje'. Kao neko pridruženo društvo. A inače Užice je čekalo godinama da se napravi još jedna zgrada pored 'Sivonje', ne bi li dobila ime 'Rudonja'“, objašnjava pisac Dragan R. Filipović.

Čuveni „Sivonja“ je u stvari Hotel „Zlatibor“, koji je ostao bez fasade, u prirodnom, takozvanom, natur-beton maniru, siv. Erama „peva“ i najviša zgrada u centru grada – „Lepa Brena“. Zbog visine i lepote, nazvana je po estradnoj atrakciji osamdesetih godina.

Domišljatost Užičana ogleda se i u tome što su jedno naselje nazvali „Palestina“.

„Kad je napravljena brana u Vrutcima i kad je jedno selo popijeno u čaši vode, meštani su naseljeni na Pori i to celo naselje zove se 'Palestina', verujem da možete zaključiti zašto. Užičani su čuli da u Beogradu ima neki 'Beli dvor' i da se nalazi u Užičkoj ulici. I kad je napravljena jedna lepa zgrada na glavnoj ulici bela, za razliku od dotadašnjih sivih, nazvali smo je 'Beli dvor u Užicu'“, dodaje Filipović.

Dok jedni žive u „Sevap sitiju“, zgradama izgrađenim iz Fonda solidarnosti, drugi godinama u građevini nazvanoj „Pogled na budućnost“, jer gleda ka groblju. Ima i onih koji se zapute u „Kulu“, ne bi li imali bolji pogled na „Četiri musketara“.

Grad na Đetinji pamti i epohu nesvrstanih. Tako i kultne kafane imaju nadimke kao što su „Kongo“, „Džakarta“, „Port Said“, a gotovo i svaki deo grada ima svog „Čombeta“, kako se zvao nekadašnji predsednik Konga.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. avg 2019, 04:43) - anonymous [neregistrovani]

Чомбе

Ја познајем тројицу са надимком Чомбе! И зграде на почетку Крцунове, некад Сарајевске увек су биле “конзерве”!

(nedelja, 18. avg 2019, 21:48) - anonymous [neregistrovani]

Užičanka

Jeste da sam pre petnaest godina otišla iz Užica, ali sam u toku dešavanja u Užicu. Prvo, nama su doseljenici - seljaci iz okolnih sela, varošica i gradova od grada napravili selo. Ne znam za "Rudonju", "Konzervu" i "Pogled na budućnost". Postoji Čombe, šofer autobusa koji se preziva Djoković. Mislim da se zove Milomir. Seljak. Imamo od zgrada: "Lepu Brenu", "Crnu damu", "Beli dvor", "Kulu", "Šarulju" i "Tele". Hotel "Zlatibor" samo stoka zove "Sivonja". Isti slučaj je i sa zgradom "Četiri musketara". Trtljanje. Imamo četiri identične zgrade na vrhu Rosulja, a imamo i četiri zgrade drugačijeg izgleda od ove četiri, a koje su medjusobno takodje identične, i nalaze se u Ulici Nikole Pašića. Nijedne ne zovu "Četiri musketara". Što se lokala tiče, može ih svaka šuša nazvati kako god hoće, pa o imenima istih neću komentarisati.

(nedelja, 18. avg 2019, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Konzerve

Konzerve,tako su se zvale od pocetka,limenke su postale kasnije,zvuci fancy

(nedelja, 18. avg 2019, 17:35) - anonymous [neregistrovani]

Nije suvonjav vec devojački san

Hotel Zlatibor pored naziva sivonja, zove se i "devojački san". A zašto je dobio to ime svakom je jasno kad dođe u Užice i vidi zgradu hotela.

(nedelja, 18. avg 2019, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

The JA

Grešiš jer su zgrade u Sarajevskoj tj Krcunovoj Konzerve, i napravljene su kad i Valjaonica bakra, kao privtemeni objekti za stanovanje radnika. A da te razuverim mog školskog druga iz Turice smo zvali Čombe...

(nedelja, 18. avg 2019, 16:40) - anonymous [neregistrovani]

Србија

Па, у целој Србији сви живимо у исто време као у Конгу, Палестини, Џакарти, Пакистану, Бангладешу......

(nedelja, 18. avg 2019, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

Gluposti

Ne poznajem ni jednog jedinog Čombeta u Užicu. I nisu zgrade "konzerve" nego "limenke".

(nedelja, 18. avg 2019, 14:33) - anonymous [neregistrovani]

Bio je predsednik. Bas kratko

Bio je bas kratko. Ali je bio :)....
Značajno poglavlje istorije DR Kongo je otvoreno 1965. godine kada su se iste godine desila dva prevrata. Na parlamentarnim izborima održanim 1965. godine pobedu je odneo nekadašnji lider separatističke Katanga provincije Mois Čombe, ali ga je odmah po preuzimanju vlasti zbacio predsednik Džosef Kasavubu. Ubrzo posle državnog udara od strane Džosefa Kasavubua glavnokomandujući u vojsci Konga, Džosef Mobutu, još jednog 1965.godine preuzima vlasti u svoje ruke svrgavajući Kasavubua.

(nedelja, 18. avg 2019, 14:12) - anonymous [neregistrovani]

@...

У прву си... зезнуо сам се! :(

(nedelja, 18. avg 2019, 12:29) - Banepp [neregistrovani]

...

Ima Čombe itekako veze sa Kongom i Afrikom. Istina, nije bio predsednik već premijer, i to između 64. i 65te, ali je bio i predsednik od 60. do 63 će danas nepostojeće Katange.