Bal na vodi Srbiji donosi nove medalje

Sinhrono plivanje, atraktivni sport koji mnogi nazivaju „bal na vodi“, pre pola veka je zaživeo u Srbiji. Danas sinhrono plivanje trenira oko dve hiljade dece. Na bazenu su svakodnevno i juniorske reprezentativke koje vežbaju za nove medalje.

Atraktivnim plesom srpske sirene oduševile su publiku i žiri na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Pragu. Prvi put u sinhronom plivanju juniorska reprezentacija Srbije ostvarila je jedan ovakav rezultat.

„Ove godine postignut je veliki uspeh ulaskom u finale slobodni, solo i tehnički duet, što se tiče solo i dueta kao i što se tiče tima naše grupne discipline koja je nastupala. To je do sada najbolji uspeh juniorske reprezentacije u istoriji sinhronog plivanja“, objašnjava Svetlana Kontić, trener juniorske reprezentacije za solo i duet.

Devet devojčica iz Niša i Beograda, koje su i državne prvakinje, čine reprezentaciju. Juniorke svakodnevno vežbaju neobične figure u vodi zahvaljujući kojima donose medalje sa domaćih ali i evropskih takmičenja.

„Kada smo u Beogradu imaju od pet do šest sati vode dnevno i brojanje na suvom ono na čemu smo sada insistirali. Sinhrono plivanje je malo kompleksniji sport tako da imamo brojanje na suvom, dosta se radi na suvom od fizičke spreme do spremanja sastava, sastav se prebrojava čak su u pitanju sati prebrojavanja na suvom“, naglašava trener juniorske reprezentacije za disciplinu tim, Snežana Sokolović.

Sinhrono plivanje je zahteva mnogo više od toga da naučite da plivate. Ovaj sport je i kombinacija gimnastike, baleta, akrobatike i ronjenja na dah.

Jedna od juniorki Tara objašnjava kako su sinhronizovane i dodaje da je to pomoću muzike i broja, dok Katarina dodaje da taj sport zahteva mnogo odricanja i mnogo vremena treba da se uvežbaju koreografije.

I sve to većina ovih devojčica vežba od pete godine, kada je kako kažu treneri, pravo vreme da se počne sa sinhronim plivanjem. Ovaj sport u Srbiji u 13 klubova trenira oko 2.000 devojčiica.

„Najzanimljivije je druženje i te timske discipline pošto tu možemo da sarađujemo i da pomažemo jedni drugima, a to je i najbitnije“, kaže juniorka Sara.

Njena drugarica Jana ističe da znaju treninzi da budu jako naporni kao i da znaju po šest sati ne izađu iz bazena, ali se na kraju pokaže rezultat svog tog rada.

A za nove rezultate najmlađe srpske balerine na vodi pripremaju se uprkos vrućini. Iščekuju medalju sa Evropskog prvenstva naredne godine na Malti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво