Poštanske markice – ambasadori Srbije

Kolekcija poštanskih prigodnih maraka sada je bogatija – i brojno i umetnički. U poslednjih 100 godina, od kada se izdaju, prvi put su na markama likovi iz sveta umetničke igre. Svaka marka vredi 50 dinara, a moguće ju je na koverat zalepiti kao i bilo koju redovnu marku.

Umetnička igra i putem poštanskih maraka, postaje kulturni ambasador Srbije. Predlog profesorki Svenke Savić i Vere Obradović prihvatilo je Ministarstvo trgovine, turizma i komunikacija.

„Poštanska marka je jedan od državnih simbola, kao što je zastava, himna i grb. Svako ko dođe na poštansku marku je državni simbol. Oni putuju celim svetom, preko marke, govore sve jezike, razumeju ih svi“, kaže direktorka radne jedinice Srbija marka „Pošte Srbije“ Marina Kalezić.

Umetničko rešenje akademske grafičarke Nadežde Skočajić, našlo se u karnetu sa četiri marke, ali i dve prigodne koverte sa po dve marke.

Na jednoj su savremenice – Dušanka Sifnios i Jovanka Bjegojević, a na drugoj pionirke moderne igre Maga Magazinović i Smiljana Mandukić.

„Kako je u našoj zemlji prvo počelo sa razvojem moderne igre, na markama se nalaze pionirke moderne igre, a tek kasnije zapravo dolazi do razvoja klasičnog baleta. Povezuje ih svet, odnosno, neka vrsta uticaja koje su one vršile i u Srbiji, ali i u svetu“, objašnjava dr Vera Obradović Ljubinković, profesorka na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Dušanka Sifnios igrala je u trupi Morisa Bežara, Jovanka Bjegojević u Australiji i Parizu, a Maga Magazinović i Smiljana Mandukić svetske tokove donosile su na domaću scenu.

Kroz tekstove na srpskom i engleskom, koji se nalaze na poleđini koverata, toga možemo i da se podsetimo.

broj komentara 0 pošalji komentar