Nemačka flotila iz Drugog svetskog rata izvan Dunava do 2023?

Projekat izvlačenja oko 200 nemačkih brodova potopljene nemačke flotile iz Drugog svetskog rata u Dunavu trebalo bi da se završi do 2023. godine. Tokom narednih meseci biće izabran izvođač radova koji će podvodno snimiti potopljene brodove kod naselja Prahovo kraj Negotina.

Podvodno snimanje trebalo bi da traje oko godinu dana, a nakon ovog posla uslediće izbor izvođača za vađenje samih brodova, kažu za Tanjug u Evropskoj investicionoj banci (EIB) koja finansira ovaj projekat sa oko 23 miliona evra.

Direktorka kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre navodi da je reč o kompleksnom zadatku, projektu koji je sastavni deo ulaganja od 100 miliona evra u rečni saobraćaj u Srbiji među kojima su i ulaganja u luke i kargo terminale u Srbiji, pre svega u Smederevu, brodsku prevodnicu kod Đerdapa, izgradnju hidrometeoroloških stanica duž Save i Dunava...

Nadzor nad operacijom izvlačenja brodova, kako se očekuje, obavljaće Nemci.

„Dok god se flote ne izvade iz reke, brodovi ne mogu nesmetano da plove. Dunav je važan koridor za Srbiju, to je i panevropski koridor koji prolazi kroz veliki broj zemalja i veoma je bitan za rečni saobraćaj u Evropi“, ističe Negre.

Procedura nalaže da se u narednim mesecima prvo ugovori podvodno snimanje koje bi trajalo oko godinu dana i izda neophodan bezbednosni sertifikat.

Zatim plan je da se krene u proces izbora izvođača za vađenje brodova za šta je ostavljen rok od dve godine.

Meštani sela Prahova godinama svedoče da u vreme niskog vodostaja na Dunavu na površinu izranjaju ostaci potopljenih razarača, krstarica, broda-bolnice...

Inače, u septembru 2006. godine, Evropska agencija za rekonstrukciju finansirala je sonarno snimanje olupina, međutim zbog nedostatka novca u tom periodu, operacija čišćenja korita Dunava je stopirana.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 19. maj 2019, 16:37) - Milos Canada [neregistrovani]

Tacno

a Poljska i vozovi sa 3 pruge u nekom tunelu minirani . Tacno su pred bezanje znali kako da sakriju opljackno.

(nedelja, 19. maj 2019, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

Rečni razarač

se razlikuje od pomorskog?

(nedelja, 19. maj 2019, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

Razaraci, krstarice...

Bas ste me dobro nasmejali. Nemacka Crnomorska flota nije imala ni jedan razarac, a da ne pominjemo krstaricu. Vecinu objekata cinile su improvizovano naoruzane barze, koje su Nemci masovno koristili za obalsku plovidbu. Nekoliko minolovaca, patrolnih camaca i pomocnih brodova upotpunjavaju flotnu listu. Najvece plovilo bio je bolnicki brod, koji bi morao da bude ratno groblje prve kategorije, jer je potopljen u zurbi, sa svim ranjenicima na njemu. To potapanje, kao i izvlacenje, nosi odredjene eticke dileme, o kojima, koliko vidim, ovde niko ne vodi racuna.

(nedelja, 19. maj 2019, 12:46) - anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim,

Neko je nanjušio plen .

div id="adoceanrsvdcfhklggd">