Polovina Srba slovenskog porekla, a svaki deseti – German

Rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac kaže da 50 odsto Srba ima slovensko poreklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosedelaca Balkana. Dodaje da su se u genetski kod Srba „upisali“ i Germani, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.

U bazi Srpskog DNK projekta, koji je pre sedam godina pokrenulo Društvo srpskih rodoslovaca „Poreklo“, a koji se sprovodi u saradnji s Centrom za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, nalazi se više od 4.500 podataka testiranih Srba iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a koji pokazuju da je polovina Srba po muškoj liniji slovenskog porekla. 

„Reč je o dve osnovne haplogrupe I 2a i R 1a, dok je u drugoj polovini najviše onih koji imaju balkansko starosedelačko, odnosno praslovensko poreklo“, kaže Rajevac za Tanjug.

DNK istraživanja su pokazala da je genetički kod Srba, kao i svih drugih naroda, šarolik i kombinovan i od gena Germana, Kelta, ali i naroda sa Kavkaza i Bliskog istoka.

U Prijepolju je najviše vikinga 

„Haplogrupa I 1, koja se vezuje za germanske narode, prisutna je kod skoro devet procenata stanovništva, tako da svaki deseti ili jedanaesti Srbin ima germansko poreklo“, objašnjava Rajevac česte medijske naslove da je svaki deseti Srbin – viking.

„To može da se kaže za Prijepolje i okolinu, gde je najviše onih koji imaju poreklo od vikinga, tamo ih je više od 20 procenata. Razlog je haplogrupa R 1a, inače karakteristična za pleme Drobnjaka, jedno od najraširenijih u srpskom narodu“, rekao je Rajevac.

Dodao je da se u genetskom zapisu Srba pojavljuju i haplogrupe za koje se pretpostavlja da su povezane s Keltima, a sa takvim poreklom je oko pet-šest odsto Srba.

Zabluda je da su srpski geni pomešani sa turskim 

Kako kaže, Srbija ima najveću bazu testiranih od svih evropskih naroda, a koja, tvrdi Rajevac, predstavlja relevantan uzorak za analizu porekla srpskog naroda.

Napominje i da je zabluda da su geni Srba pomešani s genima Turaka i tvrdi da se u dosadašnjem ispitivanju nije pojavila haplogrupa karakteristična za turske i centralnoazijske narode.

„Moguće je da postoji određeni procenat haplogrupa koje su Turci preneli na Balkan, ali to nije utvrđeno. Čak i kod Bošnjaka je neznatan genetski upliv Turaka“, navodi Rajevac.

Dodaje da Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati imaju vrlo sličnu genetiku i da su I 2a i I 1a najbrojnije haplogrupe kod svih tih naroda.

Prema njegovim rečima, tokom prethodnih sedam godina, došlo se do niza zanimljivih podataka na osnovu rezultata testiranih i njihovih srodnika, pa su tako otkrivene rodbinske veze dvojice poznatih pesnika, Milutina Bojića i Milana Rakića.

„Pokazalo se da su njih dvojica imali zajedničkog pretka. Istraživanja, recimo, ukazuju i da bi dinastije Karađorđević i Obrenović mogle da pripadaju istoj grani“, navodi Rajevac.

Najpouzdanije ispitivanje porekla omogućava Y hromozom

Istraživanje u okviru Srpskog DNK projekta sprovodi se testiranjem Y-DNK hromozoma kod muškaraca, jer se, objašnjava Rajevac, testira samo Y hromozom preko kojeg se najpouzdanije ispituje poreklo, čak do nekoliko hiljada godina unazad.

Kako je pojasnio, Y hromozom je porozniji od X hromozoma i mutira na svakih pet-šest generacija zbog čega su razlike između muškaraca drastičnije, dok su promene X hromozoma veoma retke i zato nije zahvalan za takvu vrstu testiranja.

Napominje da je moguće testirati i X hromozom, ali da se na osnovu njega ne mogu doneti posebni zaključci, dok su Y hromozomi zbog mutacija raznovrsniji i pogodniji za preciznije utvrđivanje porekla.

broj komentara 60 pošalji komentar
(petak, 22. okt 2021, 21:37) - Горан [neregistrovani]

Лужичани

Sorben,израз који користе Немци...
Serbi,израз који користе Лужичани,тј. људи словенског порекла

(sreda, 13. okt 2021, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Blizu

Po ponašanju smo na žalost slični turcima .
Osmani su svuda na svetu gde su porobili narod, ostavili mnogo negativnih osobina .

(sreda, 13. okt 2021, 13:01) - anonymous [neregistrovani]

Darko...

Slovenci nisu sami "Blue eyes, blond hair" citaj sta kazu stari grci "Slovenski narod su ponosi, preko 1.8m i braun/crveni kosi sa braun/zeleni oci.

(sreda, 13. okt 2021, 11:19) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

Nase devojke ne lice na Turkinje. Vec Turkinje lice na nase. Po istrazivanju Turaka u Istanbulu zivi preko 5 miliona islamizovanih Srba. I zabluda je da Srbi imaju Turskog DNK. Ne verujem da imamo Germanskog porekla a kamoli Svedskog. Vec Dracaena Tracana I Ilira i Slovena.

(sreda, 18. nov 2020, 08:44) - Darko [neregistrovani]

Ovo je prevara

60 procenata slovena plus 10 procenata germana je 70 procenata ljudi sa plavim očima i plavom kosom. To u Srbiji nije slučaj. Naše devojke ne liče na Šveđanke. Više liče na glumice iz turskih serija.

(nedelja, 11. okt 2020, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

Венди - застарели назив?

У историји не постоје "застарели" називи! Међутом, чињеница је да на Serbskom muzeju (застатело такође?) Лужичких С(е)рба пише управо Wendisches museum!
п.с. фотографију сам скинуо са нета, ако треба могу да је пошаљем заинтересованима...

(nedelja, 11. okt 2020, 02:25) - anonymous Berlin [neregistrovani]

Lužički Srbi

Lužički Srbi se na nemačkom zovu Lausitz Sorben ili samo Sorben. Uglavnom žive na tromeđi Nemačke , Češke i Poljske. Wenden na nemačkom jeziku ili Vendi na našem jeziku je zastareli ili stari naziv za sve slovenske narode ili plemena na germanskom etničkom prostoru ili nemačkom govornom području.

(nedelja, 11. okt 2020, 01:01) - anonymous [neregistrovani]

Haplogrupe i druge nebuloze

Ne znam da li će se ovo objaviti, jer nije u skladu sa nekim balkanskim nacionalnim mitovima. Pa onda bože moj, razni ultranacionalisti i neonacisti mogu biti uvređeni i proglasiti ovo za govor mržnje prema njima jadnima. Neretko nas zabavljaju sa ovim haplogrupama i drugim "dokazima" kako postoje neki geni nacija, geni grupa nacija, geni ovih i geni onih. Imajući u vidu dramatično mešanje evropskih naroda od Rimskog Carstva naovamo, garantovano ne postoje nikakvi geni nacija. Svi Evropljani od Lisabona do Vladivostoka, kao i od Svalbarda do Krita imaju garantovano ISTE GENE posmatrano u proseku. Postoje ogromne razlike u genima pojedinaca, ali u okviru svake evropske nacije postoje svakojaki geni raznih pojedinaca. Dakle jedan Srbin može biti genetski mnogo bliže nekom Portugalcu ili nekom Norvežaninu nego drugom Srbinu. To posebno važi za naš nesrećni region, gde su razne budale lupetale o "hrvatskim", "srpskim" i "albanskim" genima. Ovde tek nema ni najmanje naznake nekih bioloških razlika. Nacije veze nemaju sa biologijom, nacije su socijalna konstrukcija, i samo se opasni nacisti ili teške budale bave dokazivanjem biološke posebnosti svoje nacionalne grupe. Zar se baš ništa nismo naučili od strahota II svetskog rata? Treba li sve to da nam se ponovi, da bi digli ruke od ovih gluposti? Bože pomozi nam ludima.

(subota, 10. okt 2020, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

Лужочки Срби или Срби из Лужица "руше" историју...

...коју су нас учили у школи, јер они не живе на Балкану, а себе зову Сербима? У граду Котбусу имају музеј на коме пише: "Serbski muzej" и испод, на немачком, "Wendische museum" (Немци их називају Вендима!). Мени је најжалосније да се наши историчари, а нарочито САНУ уопште не бави њима?

(subota, 10. okt 2020, 20:33) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Domovina radnika je tamo...

gde se dobro živi!