Zum-lum na zemunski način

Šta se sve može uraditi na komadu stiropora? Jedna zemunska umetnica ga koristi na vrlo kreativan način.

Zum-lum na zemunski način izgleda ovako. Tradicionalnim rečnikom – to je savremeno tkanje na ploči, a njime se bavi umetnica Natalija Pavkov.

„To je navodno poteklo iz Južne Amerike, pošto kod njih mnoge pametne stvari dolaze, a ko ih usvoji, usvoji. Ja sam kod njih videla tkanje na ploči ali tako da je ploča ujedno i kroj“, objašnjava umetnica, Natalija Pavkov.

Izum Latinoamerikanaca Natalija je otkrila na internetu.

„Potrebna je ploča stirodura najbolje. Malo deblja zbog iglica. Milimetarski papir, šema za postavljanje iglica, čiodice ove sa glavicom da ne bi niti bežale. Radi se po šemi postavljanje čioda, radi se osnova, tka se posebnom iglom“, kaže Natalija.

A kada sve ovo nabavite, spremite živce. Ovo tkanje zahteva mirnu ruku i koncentraciju.

„Ima određena šema kako se postavljaju iglice, i u zavisnosti od toga je i veličina kvadrata. Može da bude kvadrat, može da bude pravougaonik. Poenta je da samo stranice budu paralelne gornja i donja, leva desna“, dodaje Natalija.

Poznaje više različitih tehnika, ali nam objašnjava da tkanje na razboju i ploči nemaju mnogo sličnosti.

„Ne, nema ni sa jednim tkanjem sličnosti, možda ima sličnosti sa tkanjem jer se sve radi iz jerdne dužinske niti, a možda ima jedino sličnosti sa radom na trouglom ramu“.

I dok vodite računa o svim detaljima i iglu provlačite ispod niti, Natalija kaže da je najvažnije ne umrsiti konce.

„To je jedna igra, jedna kreativna igra u kojoj možete napraviti stvarno sve i svašta. I mene je to zainteresovalo i samim tim što me prostorno ne ograničava, mogu da radim jedan komad odeće od različitih materijala, različitih dimenzija ovih pravougaonika i kvadrata. Različitih boja“, naglašava Natalija Pavkov.

I od svega toga u njenom ateljeu nastaju prsluci, torbe, ogrtači...

„Jednostavno, ljudi se zainteresuju ne samo za ovo što ja radim nego i za mnoge druge stvari koje su u ovom prostoru zato što, ne mogu da kažem da nigde nisu viđene, viđene su, ali sam pristup tehnici tkanja je ipak drugačiji“, ističe Natalija. 

Mnoge sugrađanke se interesuju kako bi ova umetnica mogla da im prenese svoje veštine. Natalija nam kaže da je u tome sprečava to što ima samo jednu iglu za tkanje, koju više ne nalazi nigde da kupi. Kada bi do nje došla, bila bi to prava radost za sve ljubitelje tkanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи