I parket u Spirtinoj kući restaurira se veoma pažljivo

Da li će biti ispunjeno obećanje nadležnih i da li će posle 17 godina biti obnovljena i otvorena jedna od najstarijih i najlepših kuća u Zemunu - Zavičajni muzej?

Jedinstveni parket iz Spirtine kuće biće isti kao onaj postavljen 1855. godine. Restauracija čuvenog parketa donetog iz Belgije počela je prošle godine i trajaće do jula sledeće, kada će Spirtina kuća biti ponovo otvorena za posetioce.

Koliko je obnova zahtevna pokazuje sama struktura parketa. Pravljen je ručno od čak osam vrsta drveta i pokrivao je 150 kvadratnih metara.

„Samim svojim karakteristikama i načinom prvobitnim kako je parket interziran i parket je prosto drugačiji slog nego ovaj koji mi danas znamo i koji je pravolinijski. Radi se o nečemu što liči na slagalicu, gde je u segmentima, delovi su nedostajući, potrebno je revitalizovati sve furnire kojima je taj prket i obložen. Tos u mala umetnička dela u drvetu“, objašnjava Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Do sada je, kaže Medakovićeva, sanirana vlaga, sređeni su depoi u podrumu, a trenutno se menjaju vodovodne cevi i popločava ulaz u zgradu. Radi se i u muzeju.

„U samom prostoru na enterijerskim radovima, od parketa nadalje se radi na instalaciji grejanja gde se grejna tela izmeštaju i stavljaju u prostor koji neće biti vidan na način na koji je to do sada bio. Radi se veoma pažljivo rekonstrukcija jer su autentične tapete u prostoru kuće gde se posebnim tehnikama i ne na licu mesta neki delovi parapeta, ali i ceo parket tretiraju“, naglasila je Medakovićeva.

Ovo je bila kuća bogate porodice Spirta, cincarskog porekla, a zahvaljujući novcu dobili su i plemićku titulu i grb. Od celog bogatstva čuvene familije iz Zemuna ostala je jedna kristalna čaša.

Zdanje u Zemunu proglašeno je spomenikom kulture 1965. godine. Sledeće godine, posle skoro dve decenije, ponovo će otvoriti svoja vrata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи