Kada ljubimac putuje, potrebno je...

Mnogi će i ovoga leta na godišnji odmor povesti i kućne ljubimce. Svaki pas, kao i svaka druga životinja, osim pasoša mora da ima određena dokumenta za prelazak preko granice.

Ukoliko se putuje u Makedoniju, Crnu Goru ili Grčku, dovoljna je potvrda od veterinara da je ljubimac zdrav.

Kad se putuje u zemlje Evropske unije, propisi su drugačiji.

„Zemlje EU spadaju u prvu kategoriju zemalja što se tiče Uprave za veterinu. Potrebno je psa vakcinisati od besnila i trajno obeležiti mikročipom, koji ima svoj broj. Tada se dobija i pasoš za psa“, objasnio je veterinar Srećko Radojčić.

Veterinar još navodi da se nakon mesec dana psu uzima krv, šalje se na analizu u Novi Sad u referentnu ustanovu, i ta procedura traje oko dve nedelje. Ukoliko su analize u redu, dobija se sertifikat.

Na teritoriju zemalja Evropske unije, životinja može da uđe sa sedam i po meseci starosti. Dokumenta na svim prelazima pregledaju veterinarski inspektori.

„Što se tiče avio-prevoza za ljubimce, neophodno je prvo se raspitati o uslovima putovanja i propozicijama kompanije u vezi sa prevozom kućnih ljubimaca. Potreban je transporter prema pravilima kompanije, mada kućni ljubimac težine do osam kilograma može da putuje u kabini sa svojim vlasnikom“, istakao je veterinar.

Ako kućni ljubimac putuje kolima, neophodno je praviti pauze i obezbediti pojilicu i hranu. Naravno, izbegavati da se psi izlažu promaji i klima-uređajima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво